Hirdetés
dpa - mti

Ismét szaporodik a májusi cserebogár Németországban. A német erdővédelmi szövetség, a Schutzgemeinschaft Deutscher Wald (SDW) megfigyelései szerint különösen a természetes erdőségeket veszélyezteti az invázió. Nagy egyedsűrűséget figyeltek meg a Rajna felső vidékén Karsruhe és Mannheim között, de más tartományokban is találtak fertőzött területeket.

Az SDW szerint mind a kifejlett bogár, mind pedig annak lárvája károsítja az erdei fákat. Miután a pajor bogárrá alakult át, azok április vége felé elhagyják a talajt. A párosodásig és pusztulásig terjedő táplálkozási periódus mintegy hat hétig tart. A bogár főként tölgy, bükk, és gyertyán hajtásokat fogyaszt, ez utóbbi azonban egy június közepi második rügyezéssel képes helyrehozni az elszenvedett kárt. A párosodást követően a nőstény bogarak a táplálékul szolgáló fák közelében a talajban helyezik el petéiket. A lárvák négy év alatt fejlődnek ki öt centiméteres méretűre és eközben a gyökerekkel táplálkoznak. Ezt a támadást sokkal nehezebben viselik el a fák, mint amit a lombkoronájuk ellen intéztek a kártevők. Visszaesnek a fejlődésben, ágaik száradásnak indulnak, majd ha még egyszer támadás éri lombkoronájukat, akkor el is pusztulhatnak.

Rovarirtó szerek használata nélkül nem lehet elhárítani a veszélyt. Az idén rovarirtó szerek, biológiai ellenintézkedések és a természetes regenerációt segítő eszközök kombinációjával próbál az SDW úrrá lenni a helyzeten. A legígéretesebb ellenszernek egy gomba bevetése tűnik, amelyik a talajban pusztítja el a pajorokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás