Hirdetés

A nyári idény előtt a korábbi évekhez hasonlóan ismét közmunkaprogram kezdődött a Balatonnál május elején. 560 közmunkás teszi rendezettebbé a part menti településeket, jut fél éves hasznos elfoglaltsághoz, keresethez – tájékoztatták a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumban.

Május végén hasonló, csaknem fél éves program indul a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén is. Ezeken a területeken 140, illetve 320 közmunkást alkalmaznak. Erre 77 millió, illetve 176 millió forint áll rendelkezésre.
A Balatonnál több mint 400 millió forint fordítható a programra. A pénzt a szaktárca, a MÁV, a parlagfű elleni védekezést koordináló tárcaközi bizottság adja össze a közútkezelőkkel és a települési önkormányzatokkal közösen. A közmunkásokat a közeli településekről foglalkoztatják. Munkájuk nyomán rendezettebbé, tisztábbá válik 71 part menti település, a tó környéke, a vasút, a közutak környezete. Megtisztítják a hulladékoktól, a parlagfűtől, más gyomoktól a közterületeket és parkosítanak. A tó környéki két kilométeres szakaszon megtisztítják a csapadékvíz-elvezetőket, felszámolják az illegális hulladéklerakókat. Beláthatóbbá válnak a vasúti kereszteződések is.
Az idén összesen 12,4 milliárd forint jut közmunkára, ez rekordösszeg a korábbiakhoz képest. A közmunkák körülbelül 40000 munkanélkülinek adnak munkalehetőséget. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium más tárcákkal, intézményekkel együttműködve egészíti ki a közmunkákra fordítható keretet. Így például a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, valamint több erdészeti részvénytársasággal közösen finanszírozzák az erdők karbantartására szolgáló közmunkákat. Az idén is folytatódnak a parlagfű irtására szervezett közmunkák, és hasonló munkák indultak a vasútnál, az autópályák építésénél, a nemzeti parkokban, az ár- és belvízvédelmi létesítményeknél.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás