Hirdetés

Ismét Pakson vizsgálódik a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértőkből álló bizottsága. A háromtagú tagú atomenergetikai szakemberekből álló delegáció, a Paksi Atomerőmű Rt. kérésére érkezett. Az Atomerőmű által rendezett videokonferencián Thomas Mazoura a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség paksi missziójának a vezetője a Hír Televízió kérdésére elmondta: Nem ismeri az atomerőmű 2-es blokkjában keletkezett károkat helyreállító orosz TVEL konzorciumot.

Thomas Mazura elmondta: “Nem ismerem az Orosz TVEL céget, az én szakterületem nem terjed ki az atomerőművek üzemanyagára. Ismereteim szerint a TVEL cég üzemanyagot gyárt az atomerőművek részére. Személyes véleményem igazából nem is lehet a TVEL cégről illetve annak tevékenységéről.”

Az atomerőműben bekövetkezett súlyos üzemzavart vizsgáló parlamenti bizottsággal kapcsolatban a misszió vezetője úgy nyilatkozott: nincs tudomása arról, hogy hazánkban parlamenti testület vizsgálja a hiba okait, arról ugyanis a paksi vezetőktől, sem pedig a magyar kormánytól nem kapott tájékoztatást.

” Vasárnap érkeztem ide, igy azzal kapcsolatban, hogy megalakult egy parlamenti bizottság nincsenek információim.” – tette hozzá a szakértő.

Az atomenergetikai szakemberekből álló delegáció a júniusi vizsgálat során tett 28 ajánlásuk alapján készülő intézkedési terv kidolgozásához nyújt segítséget. A paksi vezetők azt állítják: a küldöttség számára teljes adatszolgáltatást és mozgásszabadságot biztosítanak az erőműben.

A történtekre reagálva a paksi üzemzavart vizsgáló parlamenti bizottság fideszes elnöke az orosz cég megbízásával elmondta: fel kell tenni a kérdést: szakmai alapon lett-e kiválasztva a kárelhárítást egymilliárd forintért elvégző orosz vállalat. Koltai Tamás hozzátette: az, hogy a Nemzetközi Atomenergiaügynökség nem tud a parlamenti vizsgálóbizottság létezéséről, a titkolózás újabb állomása.
2003. október 29.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás