Hirdetés

A hulladékká vált italoskarton-dobozokból a tavalyi 250-300 tonna után 2006-ban várhatóan 500 tonna hasznosítása oldódik meg Magyarországon – mondta Baka Éva, az Italoskarton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés (IKSZ) ügyvezetője.

A szelektív hulladékgyűjtés terjedésével esély van arra, hogy az évente eldobott 13-15 ezer tonnányi üres italos dobozból 2008-ra akár 20-25 százalék másodnyersanyagként hasznosuljon.
A színes kukákban szelektíven gyűjtött üres italos dobozok papírjából karton készül, a műanyag és az alumínium komponenst pedig cementgyárban hasznosítják vagy energetikai megfontolásból elégetik.

Baka Éva megjegyezte, hogy májustól a Magyarországon bálázott hulladékokat már nem csak a németországi Niederauer Mühle, hanem az osztrák Mayr-Melnhof Karton Gesellschaft m.b.H. is fogadja. A különféle csomagolóanyag-fajták újrahasznosítását koordináló öko-Pannon kht.-vel közreműködő IKSZ a német céggel évi ezer tonnás, az osztrákkal 500 tonnás szerződéssel rendelkezik.

A német céghez hasonlóan az osztrák üzem is ingyen veszi át az italos karton dobozokat, de mivel Ausztria közelebb van, így az IKSZ logisztikai költségei az utóbbi szállítások esetén kisebbek. Az egyik vállalat Köln mellett, a másik pedig Graztól 24 kilométerre, Frohnleitenben található. A Niederauer Mühle Európa több országából évente 90 ezer tonna italos kartont fogad. A Mayr-Melnhof Karton évente mintegy 430 ezer tonna papírhulladékot dolgoz fel, ebből 8-10 ezer tonna italos kartont.

Az IKSZ-t 2004-ben alapította meg a három legnagyobb magyarországi italoskarton-gyártó cég, a Tetra Pak Hungária Rt., SIG Combibloc Kft. és az Elopak magyarországi képviselete. A szervezet a szelektív hulladékgyűjtés keretében az italos kartonok nagyobb tömegű visszagyűjtésért lép fel és igyekszik elősegíteni a hulladékhasznosítási piacon a verseny megteremtését.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás