Hirdetés

Ítéletet hozott a Paksi Városi Bíróság tizenegy órás tárgyalás után a Paksi atomerőműnél engedély nélkül tüntető Greenpeace aktivisták ügyében tegnap este. A taláros testület próbaidőre szóló és kiutasító ítéletet hozott.

Bécsi reagálás

Bernhard Drumel, a Greenpeace közép-kelet-európai ügyvezetője tarthatatlannak mondta a rendzavarás és főleg a riadalom okozásának vádját, továbbá azt, hogy a bíróság társadalomellenesnek minősítette a történteket, a Greenpeace szerint az atomerőművek működtetése társadalomellenes. A viszonylag enyhe ítélet azt mutatja, hogy a nemzetközi tiltakozás hatott.

Mint ismeretes, csütörtökön reggel harminc – békés- tüntető láncolta magát Pakson az atomerőmű kapujához, így tiltakozva az erőmű tervezett élettartam-meghosszabbítása ellen. A Greenpeace aktivisták akciójának a rendőrség neutron-kommandója vetett véget. A tiltakozók közül hat embert állítottak elő. Az elfogott tüntetők ügyét pénteken tárgyalta a Paksi Városi Bíróság.

A tárgyalás reggel kilenc órakor kezdődött és az ítéletet az egész nap tartó munka után este nyolc órára hozta meg a bíróság. A vád a hat tüntető ellen társtettesként elkövetett garázdaság bűntette és rongálás vétsége volt. Az első rendű vádlottat, -aki magyar állampolgár- próbára bocsátották, öt külföldi társát pedig egy évre kiutasították az országból.
2003. június 14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás