Hirdetés

A program célja a Dél-alföldi régió területén elhelyezkedő településeken az egészséges ivóvíz-ellátás biztosításához szükséges beruházások kivitelezése. A projekt megvalósítása során térségi ellátó rendszerek kiépítése, új kutak, víztisztító technológiák létesítése, valamint hálózat-rekonstrukció történik meg.

A lakosság egészséges ivóvízzel való ellátása a legfontosabb közszolgáltatások egyike, amely nélkülözhetetlen emberi szükségletet és társadalmi-közegészségügyi igényt elégít ki. Ennek érdekében írták alá Gombos András, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára, valamint Veress József, európai ügyekért felelős politikai államtitkár jelenlétében a 110 milliárd forintos Dél-alföldi Régió Ivóvízminőség-javító Programjának előkészítésére vonatkozó Nagyprojekt Előkészítő Alap támogatási szerződését ma Kecskeméten.

A beruházás becsült összköltsége 110 milliárd forint, amelynek 90%-át a Kohéziós Alap és a központi költségvetés, 10%-át az érintett önkormányzatok biztosítják. A projekt a térségben 225 település mintegy 1.2 millió lakosát érinti. A Dél-alföldi régió ivóvízminőség-javító beruházásai az EU következő, 2007-2013-ig tartó költségvetésének támogatásával valósulhatnak meg. A projektek előkészítésére a térség 1 milliárd 524 millió forintot kapott a kormányzattól, ezen kívül az érintett önkormányzatok is hozzájárultak ehhez közel 400 millió forinttal.

A beruházások nemcsak az ivóvíz minőségének javítását szolgálják, hanem az eddig elmaradt legfontosabb rekonstrukciókat is elvégzik. Magyarországon jelenleg mintegy 2,5 millió ember ivóvize tartalmaz az EU szigorú határértékeinél valamivel nagyobb mennyiségben a minőségét befolyásoló vegyületet vagy nyomelemet. A legjobban érintett két régió, a Dél-alföldi az Észak-alföldi. Ezen térségek ivóvízminőség-javító programjai az unió Kohéziós Alapjának támogatásával valósulnak meg. Az Észak-alföldön hamarosan indul az ivóvízminőség-javító program megvalósítása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás