Hirdetés
hirado.hu/MTI

A csimpánzok a maguk kifinomult jelrendszerével, gesztusaikkal, mienkéhez hasonlító érzésvilágukkal azt üzenik az emberiségnek, hogy tönkretesszük a bolygónkat – mondta Jane Goodall a Tudomány Világfórumán.

A világhírű amerikai csimpánzkutató hamisítatlan csimpánzüdvözléssel kívánt jó reggelt előadása hallgatóinak. Negyvenöt éves kutatási tapasztalatait összegezve az állatvilág nagyköveteinek nevezte a csimpánzokat, aki szerinte azt üzenik az embereknek, hogy tönkreteszik közös bolygónkat, a Földet.
Hányféle csodálatos fajt és élőlényt veszélyeztetünk felelőtlen magatartásunkkal?
Hogyan lehetséges, hogy egy ilyen rendkívüli intelligenciával és kifinomult agyberendezéssel rendelkező teremtmény, mint az ember, nem képes felismerni felelőtlen tettei következményeit? – sorolta a kérdéseket Goodall.

Az ember, mára hihetetlen technológiai fejlődést ért el, aminek számtalan előnyét élvezhetjük. Ám ugyanez a technológia tömeges rombolásra is képes. Tönkretesszük a bolygónkat az ipari és mezőgazdasági vegyszerekkel, a levegő, a talaj és a víz szennyezésével. Gyermekeink olyan világban születnek, ahol már hiányoznak az egészséges élet feltételei. A melegházhatás, a globális felmelegedés, a klímaváltozás, az esőerdők kiirtása milliók életfeltételeit rombolja le. Miközben az olajért háborúzunk, eltűnik az ívóvízkészletünk, pedig az olaj nem elengedhetetlen összetevője az életnek. Víz helyett nem ihatunk olajat – fogalmazta meg az egyszerű igazságot Jane Goodall.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben százmilliók élnek megalázó nyomorúságban, a túlnépesedés, az éhezés és a fertőző betegségek rabságában, addig a világ másik fele – az átlag amerikai, az átlag európai ember – teljességgel fenntarthatatlan életmódot folytat. Márpedig nincs módunk arra, hogy új planétát teremtsünk – tette hozzá. Jane Goodall beszámolt arról, hogy a Tanzániában 1991-ben fiatalok számára indított programjának, mely a “világ jobbá tételét” tűzte ki célul, ma már 93 országból több százezer résztvevője van.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás