Hirdetés

Az illegális állatkereskedelem hozzájárulhat a világméretű járványok terjedéséhez – ezért aggódnak világszerte a jáványügyi szakemberek.

Jelenleg a madárinfluenza terjedésétől tartanak a legjobban, hiszen, bár a vándormadarak által terjesztett betegség ellen nemigen tudnak védekezni, a csempészáruként érkező, fertőzött állatszállítmányok ellen a szigorított ellenőrzések megoldást jelenthetnek. A fertőzést nem csak az élő állatok, hanem a különböző állati szervek és testrészek is hordozhatják.

Nem csak az egzotikus állatok jelentenek azonban veszélyt, hanem az akaratlanul behurcolt élősködők, rágcsálók is. A majomhimlőt például gambiai patkányok vitték át az USA-ba Afrikából 2003-ban. A fertőzést elkapták a prérikutyák, majd rajtuk keresztül bekerült a kisállat-kereskedésekbe 72 embert betegítve meg. 2004-ben két H5N1-essel fertőzött sast koboztak el egy thaiföldi utas kézipoggyászából Brüsszelben; a férfi egy belga solymásznak akarta eladni a madarakat. Az állatokkal huszonöten kerültek kapcsolatba, és, bár senki sem betegedett meg, 800 madarat el kellet pusztítani, mert elkaphatták a fertőzést a sasoktól.

Vietnámba a hatóságok szerint naponta átlagosan 4500 csirkét csempésznek be Kínából és a lefülelt szállítmányokban találtak is H5N1-el fertőzött szárnyasokat. Az USA és Kína a két legnagyobb felvevőpiac a feketén értékesített állatok számára – az évi 10 milliárd dolláros feketekereskedelem a fegyverek és a drogok után a harmadik legjövedelmezőbb üzletág.

2004-ben 330 000 élő madarat importáltak az USA-ba és mindössze 374 esetben fordult elő, hogy feltartóztattak szállítmányt. Egyszer sem állítottak meg Mexikóból, Guayanaból vagy Ghánából származó árút, annak ellenére, hogy rengeteg egzotikus állat érkezik onnan. Meglepő módon a legnagyobb “madárforrás” Kanada volt kb. 117 000 példánnyal; Taiwanból 50 ezer, Tanzániából 40 000, Belgiumból 24 ezer madarat adtak el az USA-ba.
2004 februárjában az Egyesült Államok betiltott minden madárimportot Kambodzsából, Kínából, Hong-Kongból, Indonéziából, Japánból, Laoszból, Dél-Koreából, Thaiföldről és Vietnámból és készek kiterjeszteni a tilalmat bármely országra, ahol a madárinfluenza felüti a fejét.
Foto: Paul Meuleneire / Vámőrség

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás