Hirdetés

Elkészültek a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat (KAC) hatékonyabb felhasználását szolgáló javaslatok, amelyeket német, osztrák és magyar szakemberek dolgoztak ki két év alatt.
A programot egymillió euróval a PHARE támogatta.
A munka lezárása alkalmából a Környezetvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón Jürgen Lottmann, a Kreditanstalt für Wiederaufbau német fejlesztési bank egyik vezetője elmondta: arra törekedtek, hogy javaslataik megvalósításával a KAC minél több környezetvédelmi programot finanszírozhasson, minél olcsóbban és minél gyorsabban.
Céljuk volt az is, hogy javuljon a pénzfelhasználás ellenőrizhetősége, illetve az jobban megfeleljen az uniós normáknak.
Kifejtette: javasolják, hogy a KAC kedvezményezettjeit három kategória szerint különböztessék meg. Az egyikbe kerülnének a vállalkozók, a másikba az önkormányzatok, a harmadikba a közérdekű magánszervezetek, így a civil mozgalmak.
A szakember szólt arról, hogy KAC-nak együtt kellene működnie bankokkal különféle hitelprogramok indításában.
A korrupciógyanús ügyletek elkerülése érdekében szükséges szerintük, hogy minden szinten indoklással együtt dokumentálják a döntéseket. A pályázatok elbírálásába egymástól független szervezeteket kell bevonni.
Véleményük szerint a KAC felhasználása során jobban kellene érvényesíteni “a szennyező fizet” elvet, s a vállalkozásokat csak akkor támogatni, ha az különösen indokolt.
Javasolták, hogy kapjon nagyobb szerepet a támogatások során a hulladékgazdálkodás, különösen a szelektív hulladékgyűjtés. A javaslatok között szerepel az is, hogy a parlament külön jogszabályt alkosson a célelőirányzatról, annak felhasználásáról.
Jürgen Lottmann külön is szólt arról, hogy álláspontjuk szerint eredményesebb lehetne, ha a több minisztérium által is támogatott környezetvédelmi programok egységes finanszírozás alá kerülnének. Ez gyorsítaná a megvalósítást, és könnyítené a pénzeszközök felhasználásának ellenőrzését.
A sajtótájékoztatón Vass Nándor, a minisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta: a javaslatok közül többet a KAC, most kidolgozás alatt lévő, szabályozásánál már felhasználnak.
Megemlítette: a javaslatok alkalmazása nem minden esetben csak a Környezetvédelmi Minisztériumra tartozik, az más tárcák együttműködését is igényli.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás