Hirdetés

Nem érkeztek újabb lakossági és civil észrevételek arra a felhívására, amelyben a zöldtárca arra volt kíváncsi, milyen szempontokat vizsgáljanak meg a hatóságok a szlovákiai Körmöcbányára tervezett arany- és ezüstbánya környezeti hatásvizsgálati eljárásában. A környezetvédelmi tárca így a felhívást megelőzően érkezett több tucat javaslatot építi be a hatásvizsgálat tartalmára vonatkozó ajánlásába.

Mint ismeretes, a kanadai Tournigan Gold Corporation külszíni arany és ezüst ércbányát tervez nyitni a szlovákiai Körmöcbányán (Kremnica). A cég elképzelései szerint a határtól mintegy 150 kilométerre megvalósuló beruházás – egy ipari baleset során a Dunába jutó szennyezőanyagok révén – hatással lehetne a magyarországi felszíni vizekre és az élővilágra is.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter február 20-án levélben közölte, hogy hazánk részt kíván venni a tervezett beruházás környezeti hatásvizsgálati eljárásában. Egyben jelezte, hogy a nyilvánosság bevonásával a tárca szeretne javaslatot tenni a környezeti hatásjelentés tartalmára is. Hazánk tehát nem hagyható ki a beruházás engedélyezési eljárásból.

A minél szélesebb körű társadalmi egyeztetés érdekében a minisztérium február 21-től március 17-ig várta a civil szervezetek, valamint a lakosság észrevételeit a beruházásról. A tárca azokat a javaslatokat is szívesen fogadta, amelyek támpontot adhattak volna arra, hogy milyen kérdéseket szükséges megvizsgálni a környezeti hatásjelentés során annak érdekében, hogy a Magyarországra esetlegesen átterjedő környezeti hatások feltárhatók és elkerülhetők legyenek.

Mivel ezen időszak alatt érdemi észrevétel nem érkezett, a környezetvédelmi tárca a felhívást megelőzően érkezett több tucat javaslatot építi be a hatásvizsgálat tartalmára vonatkozó ajánlásába. Ezekben a lakosság és a civil szervezetek többsége a 2000-es nagybányai szerencsétlenséget okozó cianid technológia veszélyeire hívta fel a figyelmet.

Kapcsolódó anyagok:

Körmöcbánya: nem kérünk újabb ciánszennyezést!

Véleményeket várnak Körmöcbánya ügyében

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás