Hirdetés

A péti Nitrogénművek Rt. a Kiotói Jegyzőkönyv Együttes Végrehajtás rendszer keretében megállapodást kötött az osztrák Kommunal Public Consulting GmbH-val a Pétfürdőn létesítendő korszerű salétromsavüzem felépítése révén keletkező jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkentés értékesítéséről.

Az európai környezetvédelmi előírásoknál szigorúbb követelményeknek eleget tevő új salétromsavüzem 2007. első negyedévében váltja fel a 30 éves, elavult technológiájú üzemi egységeket, jelentősen csökkentve ezzel a gyártással járó dinitrogén-oxid üvegházhatású gáz-kibocsátást.

A világon eddig csupán néhány helyen alkalmazott új műszaki megoldás lehetővé teszi, hogy a Nitrogénművek Rt. – azonos mennyiségű salétromsav termelése mellett – évente több mint 500 ezer tonna széndioxidnak megfelelő dinitrogén-oxid üvegházhatású gáz kibocsátását szüntesse meg, amely több, mint 85% emisszió-csökkentést jelent. A kibocsátás-csökkentés Együttes Végrehajtási projektként történő befogadását a független tanúsítást követően a magyar állam is jóváhagyta.

„A KPC-vel kötött szerződés jelentős mértékben hozzájárul a kibocsátás-csökkentési technológia és több környezetvédelmi beruházás finanszírozásához” – nyilatkozta Dr. Blazsek István, a Nitrogénművek Rt. műszaki igazgatója és vezérigazgató-helyettese.

Az ügyletet a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Kft. szervezte meg és bonyolította le. „Ez a tranzakció nem csak az eddig Magyarországon lebonyolított legnagyobb kibocsátás-kereskedelmi ügylet, de egyben az első olyan megállapodás is, amelynek tárgya egy dinitrogén-oxid csökkentési projekt”, közölte Baráth Barna, a Vertis ügyvezető igazgatója. „A dinitrogén-oxid globális felmelegedés potenciálja mintegy 300-szor magasabb a szén-dioxidénál, ezért ez a projekt különös jelentőséggel bír a Kiotói Jegyzőkönyv céljainak teljesülése szempontjából” magyarázta Baráth.

A Nitrogénművek ma Magyarország egyetlen nitrogén-alapú műtrágya előállítója. Termékei között a műtrágyákon kívül megtalálható a salétromsav, a különböző ipari gázok, illetve a szorbit és a diabetikus édesítőszerek. A vállalat több, mint 900 főt foglalkoztat, és a hazai nitrogén műtrágya piacon közel 60%-os részesedéssel bír. Web: www.nitrogen.hu

A Vertis a kibocsátás-kereskedelmi és környezetvédelmi piacok vezető befektetési és pénzügyi tanácsadó vállalata. A cég a világon az elsők között hajtott végre tranzakciókat a Kiotói Jegyzőkönyv Együttes Végrehajtás mechanizmusán keresztül, az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerben, és az önkéntes kibocsátás-csökkentési piacokon. A cég üzleti tevékenysége budapesti, varsói és prágai irodáin keresztül elsősorban Közép- és Kelet-Európára terjed ki. Web: www.vertisfinance.com

További információ: Kovács Imola
Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Tanácsadó Kft.
E-mail: imola.kovacs@vertisfinance.com
Tel.: +36 1 488 8410
Fax: +36 1 488 8411

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás