Hirdetés

Egy brit felmérés szerint az elmúlt száz évben 94 százalékkal csökkent a királyság tengereinek halállománya. Egy gyorsan növő trópusi faj lehet a megoldás a brit halfarmokon?

Ennek a halnak magas az olajtartalma és ízletes, fehér a húsa, ám amiért még nagyobb becsben tartják, hogy háromszor gyorsabban nő, mint az atlanti lazac. A trópusi fajt alkalmazó haltenyésztők szerint az állat nagyon jó befektetés, mivel egy év alatt 1 grammról 5-6 kilóra is megnő, míg a korábban ismert lazacoknál ugyanekkora súlyt 30-36 hónap alatt ér el a hal.

A cobiaként, vagy közönséges pompanoként ismert trópusi faj természetes körülmények között akár 60 kilogrammra is megnőhet, ipari mennyiségben mégsem halásszák. Tengerek barlangos részeiben él a cobia, ám évekkel ezelőtt Floridában kezdték el tenyészteni, sikerrel.

A hal alkalmas a japán ínyencség, a sushi alapanyagának is, mivel ízletes a könnyen feldolgozható olajos húsa. Eddig belizi, taiwani és amerikai tenyésztők dolgoznak vele, de Nagy Britanniában is egyre több haltenyésztő érdeklődik a trópusi faj után.

Csak nehogy úgy járjanak, mint mi a Balatonban a busával.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás