Hirdetés

Megállapodás született a magyar és az osztrák vízügyi minisztériumok között a Rába habzásának évek óta tartó felszámolására. Ausztria vállalta, hogy 2006. július 1-től a szennyezésért felelős jennersdorfi bőrgyár tisztított szennyvizét a térség egyik korszerű kommunális szennyvíztisztítója is megszűri.

További eredmény, hogy a tisztító üzemből nem a Rábába, hanem a csaknem kétszer nagyobb hozamú Lapincs-folyóba engedik majd vissza a bőrgyár használt vizét. A felek abban is egyetértettek, hogy az osztrák hatóságoknak további vizsgálatokat kell lefolytatni a szennyezés teljes és végleges megszüntetése érdekében.

Mint ismeretes, a Rábán évek óta visszatérő jelenség a folyó habzása. Szakértők korábban megállapították, hogy ezt osztrák bőrgyárak okozzák, ahonnan különféle anyagok jutnak a folyóba. A magyar környezetvédelmi tárca már többször kérte a tarthatatlan helyzet rendezését, mostanáig sikertelenül. A Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság tegnap zárult 50. ülésszakán a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi helyettes államtitkára, Varga Miklós a lakosságot, a vízi túrázókat és a horgászokat irritáló habzás, valamint az esetleges ökológiai veszélyek miatt azonnali megoldást sürgetett, amellyel már idén nyárra eltüntethető a hab a Rábáról.

A cél elérése érdekében tett magyar javaslatokat az osztrák szakemberek elfogadták, Ausztria ennek megfelelően vállalta, hogy 2006. július 1-től a szennyezésért felelős jennersdorfi bőrgyár tisztított szennyvizét a térség egyik korszerű kommunális szennyvíztisztítója is megszűri. További eredmény, hogy a tisztító üzemből nem a Rábába, hanem a csaknem kétszer nagyobb hozamú Lapincs-folyóba engedik majd vissza a bőrgyár által használt vizet. A felek abban is egyetértettek, hogy az osztrák hatóságoknak további vizsgálatokat kell lefolytatni a szennyezés teljes és végleges megszüntetése érdekében.

A tárgyaláson a Bécsi Műegyetem szakértői is beszámoltak eddigi vizsgálataikról, elmondták, hogy a habzás több tényező együttes hatására vezethető vissza, de ebben az osztrák bőrgyárak szennyvizei döntő szerepet játszanak. A Bécsi Műegyetem 2007. januárra készíti el teljes anyagát, melyben javaslatokat fog tenni a habzást kiváltó okok végleges megszüntetésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás