Hirdetés

Összeomlott a hulladékpapír-átvétel. A lépés közvetlen hátterében a Környezetvédelmi Alap Célelőirányzat (KAC) pénzhiánya áll, de a zöldek szerint a hulladékpiaci káosz elsősorban azzal magyarázható, hogy a szaktárca képtelen ellenőrizni a begyűjtést végző cégeket, amelyek megpróbálnak minél többet kisajtolni a végnapjait élő támogatási rendszerből.

Drasztikusan csökkent a hulladék papír átvételi ára az utóbbi hetekben, és a változás következményeként összeomlott a hazai hulladékpapír-piac. A bálázott hullámkarton kilójáért az eddigi kilónkénti 27 helyett csak 18 forintot, a vegyes papírhulladékért 19 helyett 12 forintot fizetnek a nagykereskedők. A lakossági piacon, vagyis a MÉH-telepeken csupán 4-5 forint volt az árváltozás, ennél többet a kiskereskedők nem akartak – igaz, nem is tudtak volna – a vevőkre hárítani, az önköltség alatti árak nyomán azonban így is a korábbi mennyiség töredékére csökkent az átvétel.

E lépés közvetlen oka, hogy a legerősebb nagykereskedők túlteljesítésre hivatkozva többlettámogatást kértek a begyűjtést finanszírozó környezetvédelmi alapból, amit azonban a szaktárca – a KAC forráshiányára hivatkozva – nem teljesített. A tárca előző vezetése a kormányváltásig nemcsak az idei pénzeket költötte el, hanem a jövő évi fejlesztési keretet is, így valóban nincs fedezet a többlettámogatásra.

Nagy Tamás, a Hulladék Munkaszövetség szakértője azonban arra is felhívta lapunk figyelmét: a minisztérium gyakorlatilag „bemondásra” fizeti a begyűjtési támogatást, nem tudja ellenőrizni a ténylegesen összegyűjtött mennyiséget, s ez visszaélések forrása lehet. Magyarországon ma – papíron – ötven százalék fölött van a csomagolási hulladékok visszagyűjtési aránya, miközben az EU-ban ilyen magas értékek csak azokban az országokban vannak, ahol jól működő szelektív gyűjtés alakult ki. Mivel a termékdíjakból fizetett támogatások a jövő évtől megszűnnek, a vállalkozások abban érdekeltek, hogy még az idén minél többet kisajtoljanak a rendszerből, ha másképp nem megy, az eddigi támogatások „lenyelésével”, az árak leszorításával.
A zöldtárcánál lapunkat arról tájékoztatták: 2003-tól – a támogatások, illetve a KAC működésének átalakításával párhuzamosan – az ellenőrzést is megszigorítják.
2002. október 28.
forrás:NOL>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás