Hirdetés
MTI

A Balaton környéki védett természeti értékek megismertetésére a legjobb eszköz a jól menedzselt ökoturizmus – hangsúlyozta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a kelet-zalai Kápolnapusztán létesített bivalyrezervátuma ökológiai bemutatóhelyének mai avatásakor.

A környezetvédelmi tárca vezetője beszédében elmondta: elkészült a 10 nemzeti park hatéves fejlesztési terve, amely 126 bemutatóhelyet foglal magába.

Szintén elkészült az európai jelentőségű védendő övezeteket kijelölő Natura 2000 program, amely az ország területének 26 százalékát érinti. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezető szakemberei elmondták: közel 100 millió ráfordítással készült el az ökológiai bemutatóközpont.

A 120 hektáros bivalyrezervátumban az ország állományának egyharmada, közel 200 jószág él. Több mint háromezer éves ez a nagytestű, olykor 7-9 mázsás súlyt is elérő ritka állatfaj, amelyet az avarok hoztak magukkal a Kárpát-medencébe az időszámítás utáni V-VI. században. Egykor hatalmas vonóereje, magas élettani értékű teje és húsa miatt tartották.

A rezervátum e faj fenntartásának biztonságos genetikai alapjait is hivatott megőrizni – ismertették a szakemberek az ökológiai bemutatóközpont avatásakor.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás