Hirdetés

December 25-én – Karácsony napján, a szeretet és emberség ünnepén – a bálnavadászat megdöbbentő fordulatot vett az Antarktisz térségében.

A japán bálnavadász-gyár-hajók egyike, mely méreteivel és felszereltségével leginkább egy hadihajóra emlékeztet – a viharos óceánban súlyosan megsértette a nemzetközi hajóközlekedés szabályait, veszélyeztetve ezzel az 50 méter hosszú, fegyvertelen Farley Mowat-ot, a Sea Shepherd hajóját, mely 43 önkéntessel a fedélzetén érkezett a térségbe, megakadályozni a bálnák elpusztítását!
A Nisshin Maru – oldalán a megtévesztő Research felirattal -, a 7-es erősségű antarktiszi viharban néhány méteres közelségben, szabálytalan oldalon elhaladt a Farley Mowat mellett. A szélsőséges időjárási viszonyok között kizárólag Paul Watson Kapitány lélekjelenlétén és a szerencsén múlott, hogy nem történt baleset. Videofelvétel rögzítette az akciót, mely bizonyítja, hogy a japán bálnavadászok valóban elmennek – nem csak földrajzilag – a végsőkig a vadászati terv teljesítéséért – mondja Kristóf Veronika Sea Shepherd aktivista.
Mit ér az emberélet, ha meg akarja menteni a bálnákat? A bálnákat, akik nem a japán állam tulajdonai? A bálnákat, akik Japántól sok ezer kilométerre, nemzetközi törvény által védett területen élnek? – kérdezi felháborodottan Kristóf Veronika.

A Farley Mowat legénységének nagy részét szeptemberben volt alkalmam személyesen megismerni. Azt tudom, hogy ŐK miért vállalták ezt az életveszélyes küldetést. Büszke vagyok rájuk és tisztelem ŐKET érte! De nem tudom, mi készteti a japán bálnavadászokat, hogy hónapokig tartó kényelmetlen utazáson vegyenek részt az Antarktisz köztudottan vad és szélsőséges időjárási viszontagságai között?! Gazdasági érdek hivatalosan nem! Hiszen hivatalosan tudományos bálnavadászat zajlik! De akkor miért nincs cetkutató a bálnavadász hajókon? Akkor miért kell az elejtett bálnákat azonnal feldarabolni, lefagyasztani? Netalán a világ technikailag legfejlettebb országa nem értesült még arról, hogy ma már a cetkutatás kizárólag élő bálnák és delfinek megfigyelését jelenti? – folytatja Kristóf Veronika, a Sea Shepherd aktivistája. Sok és nehéz kérdés. Jó lenne rá 2006-ban vállalható, őszinte és becsületes választ kapni!
A boldog új évet nem elég kívánni. Azért tenni is kell mindenkinek. A Farley Mowat egyik francia önkéntese, Mathieu Mauvernay – aki egyébként a médiában dolgozik Párizsban – így összegezte az atrocitást és a teljes kampányt: lehet tenni a környezet védelméért, vagy végig lehet nézni a televízió előtt üldögélve a Föld teljes pusztulását – fejezi be Kristóf Veronika, a Sea Shepherd aktivistája.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás