Hirdetés

A kihalás szélére sodródhat egy Ausztráliában élő húsevő erszényes faj, miután egy különös, eddig gyógyíthatatlan rákbetegség támadta meg az állatokat. Épp ezért döntöttek úgy az ausztrál szakemberek, hogy karantén alá veszik a még egészséges tasmán ördögöket.

A rákos megbetegedés néhány évvel ezelőtt jelentkezett a kis erszényeseknél és olyannyira megtizedelte a kór az állatokat, hogy néhány hónapja a védett fajok listájára is felkerültek az ördögök. Felmérések szerint a populáció csaknem kétharmada beteg. Az ausztrál kutatók most kerítéssel választanák el az egészségeseket a fertőzöttektől, mert szerintük, ha ezt nem teszik, akkor 20 év múlva kihalhatnak a tasmán ördögök.

Jelenleg megpróbálják a még egészséges tasmán ördögöket összegyűjteni a vadonból. Az állatokról igen könnyű eldönteni, hogy betegek, mivel pofájukon igen nagy tumor éktelenkedik. Már volt arra próbálkozás, hogy egy beteg állatról műtéti beavatkozással eltávolítsák a rákos daganatot. Ez azonban nem bizonyult sikeresnek, mivel a Cedrik névre keresztelt erszényes ördög elpusztult. Az azonban reményt ad a faj fennmaradásához, hogy a már fertőzött ördögök nem örökítik tovább utódaikra a betegséget.

Kapcsolódó anyagok:

Végveszélyben a tasmán ördögök

Az emlősök egyötödét a kihalás fenyegeti

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás