Hirdetés

Európában becslések szerint már 13 millió munkavállaló szenvedett valamilyen fokú halláskárosodást a munkahelyi zaj miatt. Az Európai Unió bizottsága kampányt is indít, amelynek jelmondata: Legyen vége a zajnak!

Az unió szeretné elérni, hogy a tagországok mindegyikében még a jövő évben fogadjanak el olyan szabályozást, amely a napi munkahelyi zajszintet 87 decibeles értéken maximálná. A régebbi tagországokra vonatkozó öszszesítés szerint a 15-ök területén dolgozó mintegy 160 millió munkavállaló majdnem egyharmada munkaidejének egynegyedét erős zajártalmaknak kitéve tölti el. Már az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is felhívta a figyelmet a zajártalomra, ami a foglalkozás gyakorlása közben elszenvedett egészségkárosodás leggyakoribb okai között szerepel. Bécsben a közelmúltban tették közzé annak a felmérésnek az eredményét, amely szerint a 8,14 milliós Ausztria lakosságának közel egyharmadát a lakásában is zajok zavarják. A válaszadók 3,2 százaléka nagyon erős, 6,2 százaléka erős, 9,8 százaléka közepes erősségű zajra panaszkodik, míg minden tizedik csak csekély mértékű hangoskodásra.

A zavaró zajok forrásaként a megkérdezettek több mint tíz százaléka a szomszédságban élőket nevezte meg, négy százalékuk a szórakozóhelyek és az idegenforgalmi létesítményeket, 3,5 százalékuk az építkezéseket, 2,7 százalékuk az üzemeket. Valamivel jobb a helyzet az ausztriai munkahelyeken, ahol a megkérdezettek 17,5 százaléka panaszkodott “akusztikai túlterhelésre”. A férfiak 23,8, a nők pedig 11,7 százaléka panaszkodott munkahelyi zajártalmakra.
Az osztrák közlekedési klub (VCÖ) már számszerűsítette is a zajártalmak miatti értékvesztést. A klub szakértői szerint ugyanis országosan évi 1,2 milliárd euró értékvesztést jelent a telkek, lakások és házak esetében a túlságosan magas zaj. Ötven decibelnél magasabb környékbeli zajártalom esetén ugyanis decibelenként 0,5-1,7 százalékot veszít az értékéből egy ingatlan Ausztriában. Ha a zajártalmak miatti egészségügyi ellátás költségeit, valamint az idegenforgalmi területek zajártalmak miatti veszteségeit is beszámítják, akkor a veszteség 1,8 milliárd euró körül alakul.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás