Hirdetés
greenfo/MTI

A Magyar Demokrata Fórum elégségesre értékeli a környezetvédelmi tárca tavalyi, második féléves tevékenységét – mondta az országgyűlés környezetvédelmi bizottságának MDF-es elnöke mai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Katona Kálmán úgy véli, hogy a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot (KVM) az utóbbi időben koncepciótlan átszervezések jellemzik, amelyek elbizonytalanítják az ott dolgozó szakembereket. Hozzátette: adataik szerint az utóbbi években létrehozott szervezetek többsége csupán 1-4 év közötti időt élt meg, s aztán megszűnt. Példaként említette az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságot, amely létrehozásának előkészítése – mint mondta – csaknem tíz évig tartott, s ezt követően e szervezet négy évig működött.

A politikus szerint a minisztérium legyengítését jelzi például az, hogy a Németországból származó több ezer tonna háztartási hulladékot nem a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó ellenőrök, hanem a lakosság találta meg.

Katona Kálmán a további negatívumok között említette továbbá, hogy tízezres nagyságrendű a vízügyi és környezetvédelmi engedélyezés területén az ügyirat lemaradás, emlékeztetett az elmúlt évek ivóvíz ellátásával kapcsolatos gondokra, amelyek Miskolc, Esztergom, Balatonfüred lakosságát érintették. Mint mondta, mára a Vásárhelyi terv kiüresedett, s a tárca még mindig nem nyújtotta be az EU-nak az emissziós kvótaigényt, pedig ezt még tavaly ősszel meg kellett volna tennie.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, a negatív irányú elmozdulást jelzi az is, hogy a környezetvédelem területén működő civilszervezetek idén nem kapnak a KVM-től támogatást. “A civilszervezetek támogatása megszűnt” – fogalmazott Katona Kálmán, majd hozzátette: pedig e szervezetek sok, a környezetvédelemhez kapcsolódó munkát elvégeztek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás