Hirdetés

Összesen 190 millió euró összegű kedvezményes hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB) Magyarország a vasúthálózat fejlesztésére.
Varga Mihály pénzügyminiszter a magyar állam nevében két hitelszerződést és egy állami garancianyújtási szerződést írt alá az Európai Beruházási Bankkal. A magyar állam a teljes összegből 130 millió eurót használ a vasúthálózat fejlesztésére, a fennmaradó 60 millió eurót pedig a MÁV Rt. állami garanciális hitelként veheti fel.
Az EIB a magyar államnak nyújtandó hiteleit a májusban aláírt együttműködési megállapodás keretei között nyújtja. Az éves 300 millió euró összegű hitelkeret elsősorban az infrastrukturális és környezetvédelmi fejlesztések finanszírozására szolgál. Emellett a bank kész részt vállalni az árvízvédelmi helyreállítási munkálatok költségvetési refinanszírozásában is.
A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a társfinanszírozás rendszere beépült a gazdaságba és a 2001-2002-es költségvetés a szükséges kiadásokat tartalmazza. Hozzátette: tovább folytatják a kétoldalú megbeszéléseket a bankkal, különös tekintettel arra, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozással Magyarország az EIB részvényese lesz, így szerephez juthat a döntések meghozatalában is.
Az EIB 1990 óta összesen 1,9 milliárd euró összegű hitelt hagyott jóvá Magyarország számára, amelyből 1,2 milliárd eurót már folyósítottak. A kedvezményes hitelekből több mint 400 hazai kis- és középvállalkozás is forráshoz jutott.
Kukely Márton, a MÁV Rt. vezérigazgatója elmondta, hogy a kedvezményes hiteleknek köszönhetően a Szlovénia felé tartó V-ös vasúti folyosó minősége 2007-re megfelel az uniós elvárásoknak. Az Ausztria, illetve Románia irányában elhelyezkedő IV. folyosó fejlesztése is jól halad.
Kérdésre válaszolva Varga Mihály kedvezőnek nevezte a folyó fizetési mérleg júliusi előzetes adatait, különös tekintettel arra, hogy az elemzők 55 millió eurós hiányt prognosztizáltak, ám ehelyett a folyó mérleg júliusban 175 millió euró többlettel zárt. A részletes értékelést a pénzügyminiszter még korainak tartotta. Az elmúlt fél évben hektikusan alakuló mérlegadatok véleménye szerint türelemre intenek, ám a kilátásokat Varga Mihály optimistán ítéli meg és jó esélyt lát az idén 4-5 százalékos GDP emelkedésre.Az Európai Fejlesztési Bank vezetői a pénzügyminiszter mellett megbeszélést folytattak Járai Zsigmond jegybankelnökkel is. A tárgyalásokon elsősorban az együttműködés jövőbeni várható irányvonalai, a bank tőkepiaci tevékenysége, a regionális együttműködésben játszott szerepe, valamint Magyarország majdani EIB-tagsága került szóba.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás