Hirdetés
Forrás: MNO/reuters

Felrobbant egy kénsavat tartalmazó tartály a dél -svédországi  Helsingborg kikötőváros egyik vegyiüzemében. Mintegy 15 ezer tonna kénsav szabadult fel

A rendőrség arra kérte a város lakosságát, hogy ne hagyják el otthonaikat, ugyanis a város felett kénsavfelhő gyűlt össze. Az üzem tulajdonosa, a Kemira finn cég megerősítette a baleset hírét. Kijelentették: 13-15 ezer tonna kénsav szabadult fel a detonációt követően, ebből keletkezett az a mérgező felhő, melynek belélegzése veszélyes lehet.
A helyi rendőrség szóvivője, Charlie Nilsson szerint a felrobbant kénsavas tartály 20 ezer tonna vegyszert tartalmaz, melynek a fele már elégett. „Minden attól függ, hogy elindul-e a mérgező felhő a város legsűrűbben lakott része felé” – fogalmazott a szóvivő. Rendőrségi források beszámolnak: az üzem hat munkását kórházba szállították légzési nehézségekkel. Halálos áldozatok az első jelentések szerint nincsenek. A rendfenntartó erők kiürítették az üzem közelében fekvő zónát, amerre a szél eljuttatta a mérgező anyagot. A 85 ezres lélekszámú, a fővárostól 600 kilométerre délre (Koppenhágától 60 kilométerre) fekvő városban rádión kérték a lakosságot: még a lakásokon belül is a védettebb helyiségekbe húzódjanak, ám semmiképpen nem ajánlották a pincék használatát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás