Hirdetés

Utóddal ajándékozta meg a világot egy igen ritka kondorkeselyű pár, amelyet 1995-ben helyeztek ki a szabadba. A szaporulat jelentős lépés a kihalás által fenyegetett madárfaj fennmaradásához – értékelte a tojást és annak kiköltését a dpa tudósítójának a San Diegó-i állatkert szóvivője. Ha a fióka életben marad, úgy 18 év óta ez lesz az első sikeres, “szabadtéri” utódnevelés a madárfajtánál.

Allan Mee zoológus, aki egy dél-kaliforniai barlangból teleszkópon át figyelte a sikeres költést, történelmi pillanatnak nevezte a fióka megjelenését. Elmondta, hogy az állatkertben felnevelkedett szülők magatartása a szabadban mintaszerű. A tudósok ugyanis kezdetben tartottak tőle, hogy a fogságban felnőtt madarak elveszíthetik költési ösztönüket. Mee februárban fedezte fel a fészket, benne egy tojással. A tojást a San Diegó-i állatkertbe akarták szállítani, ám a fuvart meghiúsította a felnőtt madarak fészekvédelmezése.

A kaliforniai kondorkeselyű szárnyainak csaknem három méteres fesztávolságával Észak-Amerika legnagyobb testű madara. 1984-ben fogták be az utolsó nyolc szabadon élő példányt és különböző állatkertekben szaporították őket. A 90-es évek elején tették ki a szabadba az első kondorkeselyűket Arizona és Kalifornia államokban. Napjainkban 63 kondorkeselyű él a szabadban, száznál több pedig állatkertekben. Paul Garcia, a San Diego-i állatkert szóvivője elmondta, hogy a most kikelt fióka mellett további négy tojást figyeltek meg más fészkekben.
2002. április 19.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás