Hirdetés
Reuter - MTI

Az európai éghajlat tőzsde (ECX, European Climate Exchange) 60 napon belül megkezdi a széndioxid futures kontraktusok jegyzését.

A bevezetés jócskán megelőzi az EU széndioxid-kibocsátás kereskedelmének januári megindulását; az unió célja ezzel a széndioxid kibocsátás visszafogása a környezet védelme és az emberi egészség javítása érdekében.

“Október végén, november elején újabb határidős kontraktusok jegyzése indul majd meg” – tette hozzá az ECX vezérigazgatója, Peter Koster. A bejelentés kedvezőtlenül érintheti a német energiatőzsdét és az osztrák EXAA elektromos áram piacot, mert ezek is tervezték CO2 kontraktusok bevezetését.

Koster elmondta, hogy az ECX tárgyal az említett tőzsdékkel – és más piacokkal is – a kereskedők és a befektetők számára elérési lehetőséget biztosító elektronikus kapcsolat megteremtéséről. Az ECX tulajdonosa a chicagói éghajlat tőzsde (Chicago Climate Exchange, CCX).

A kontraktusok a londoni olajtőzsde (International Petroleum Exchange, IPE) elektronikus platformján lesznek jegyezhetőek.

Kostler szerint a piacon nem csupán az EU szabályozásban közvetlenül érintett szolgáltatók és más vállalatok jelennek majd meg, mert ott lehetőség lesz spekulatív ügyletek végrehajtására is. Kiemelte az olajár és a környezeti terhelés kapcsolatának szorosságát: hangsúlyozta az IPE és a CO2 kontraktusok szerves kapcsolódását. Az induláskor éves és három hónapos kontraktusokra lehet majd ajánlatot tenni. A határidős ügyletek elszámolását az LCH.Clearnet Ltd. végzi majd. A termékek Richard Sandor fejében születtek meg, aki 25 évvel ezelőtt alapítója volt a határidős ügyleteknek is, és jelenleg a CCX elnök-vezérigazgatója.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás