Hirdetés

Az Energia Klub szerint nincs ok az elégedettségre az éghajlatvédelmi jegyzőkönyvvel kapcsolatban. “Az elégedetlenség egyik alapvető oka az lehet, hogy a kiotói jegyzőkönyvet ratifikáló országok eddig mindössze 5,2 százalékos csökkentést vállaltak”

Felhívják a figyelmet, hogy az éghajlatkutató tudósok tanácsadó testülete a katasztrofális éghajlatváltozás elkerülése érdekében legalább 40-60 százalékos kibocsátás-csökkenést tartana indokoltnak. A közlemény szerint azért sincs ok elégedettségre, mert az USA, a világ jelenlegi legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátója elzárkózott mindenféle csökkentési terv elől, és a közeljövőben nem is tervez ezzel kapcsolatos lépéseket. Az utóbbi hónapokban napvilágot látott tudományos publikációk arra engednek következtetni, hogy a korábban becsült éghajlat-változási tendenciáknál jóval gyorsabb és komolyabb változások fenyegetik e területen a világot – mutat rá az Energia Klub.
A közlemény utal arra: a legfrissebb becslések szerint amennyiben az átlagos hőmérsékletemelkedés eléri a 2 fokot, emberek milliárdjai lesznek közvetlenül kitéve árvizeknek, éhínségeknek, betegségeknek, valamint vízhiánynak világszerte. A közlemény aláhúzza: a kiotói jegyzőkönyv teljesítése Magyarországnak ugyan nem okoz gondot, de átgondolt éghajlatvédelmi stratégia híján a későbbiekben várható komoly szigorítások feltétlenül érintik majd az országot.

Az Energia Klub úgy tudja, a korábbi tervekkel szemben az európai kibocsátási jog-kereskedelmi rendszerből befolyó pénzt nem éghajlatvédelemre, hanem hulladékgazdálkodásra költi “a zöld tárca”. Ezzel a közlemény szerint megszűnt az éghajlatvédelem szempontjából nélkülözhetetlen, a megújuló energiaforrások hazai elterjedését szolgáló támogatás is. Ezért az Energia Klub a környezeti szempontokat maximálisan figyelembe vevő, az érintett területeket átfogó társadalmi egyeztetéseket sürget a magyar éghajlatvédelmi stratégia kidolgozása érdekében.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás