Hirdetés

Az Európa Tanács által elfogadott költségvetésben egyáltalán nincs elkülönített összeg a természetvédelmi és környezetvédelmi programokat támogató LIFE+ alapra, ami az egyetlen forrás az európai veszélyeztetett élőhelyek és fajok védelméhez, valamint az egyik legjelentősebb forrás a Natura 2000 hálózat fenntartásához.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) és a BirdLife International aggodalmát fejezte ki az Európai Parlamenti képviselőknél amiatt, hogy a december 17-én elfogadott költségvetésben a fenntartható, természetkímélő gazdálkodás támogatására fordítható forrás (KAP, II. pillér, Vidékfejlesztés) a tagállamok összességét tekintve a jelenlegihez képest 40%-kal csökkent. Ez szöges ellentétben áll az EU mezőgazdasági reformjával, illetve a fenntartó gazdálkodás szellemiségével.

A BirdLife munkatársa, Giovani Pisano szerint: „ez az előterjesztés ellopja a költségvetésből a környezet- és természetvédelemre szánt utolsó morzsákat, hogy megvédje azt a nagy tortát, amelyen a néhány legerősebb kedvezményezett osztozik.” Az Európa Tanács által elfogadott költségvetésben egyáltalán nincs elkülönített összeg a természetvédelmi és környezetvédelmi programokat támogató LIFE+ alapra, ami az egyetlen forrás az európai veszélyeztetett élőhelyek és fajok védelméhez, valamint az egyik legjelentősebb forrás a Natura 2000 hálózat fenntartásához.

A LIFE keretből egyébként Magyarországon több mint egymilliárd forint értékben indulnak jövőre természet- és környezetvédelmi programok. Az MME arra kérte hazánk Európai Parlamenti képviselőit, hogy tartsák fenn és támogassák az EP előterjesztését, amelyben a LIFE+ alap 9.54 milliárd euróra való emelése, és 21 milliárd € elkülönítése szerepel a Natura 2000 elnevezésű ökológiai hálózat finanszírozására, a 2007-2013 időszakra.

Budapest, 2005. december 22.
További információ: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Halmos Gergő (igazgató, MME): 20/331-3545
Králl Attila: 20/585-3886

Kapcsolódó anyagok:

A nagy környezetvédelmi projekteket visszavetheti az EU jelenlegi költségvetése

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás