Hirdetés
greenfo/mti

Tavaly mintegy 300 ezer kerékpár kelt el Romániában a forgalmazók becslései szerint. A kerékpárpiac forgalmát több mint 40 millió euróra becsülik – adta hírül a Capital című gazdasági folyóirat.

A Brompton cég, amely nemrégiben jelent meg Romániában, helyi részlege révén 100 kerékpár eladására számít az év végéig. A Brompton kerékpárjai a legdrágábbnak számítanak a piacon: az eladások értéke elérheti a 100 ezer eurót.

A Dacia autógyár idén ősszel kezdi meg kerékpárjainak forgalmazását, követve más, kerékpáreladással is foglalkozó autógyárak példáját. A Dacia kerékpárok ára 1000 és 2000 euró között lesz. A Dacia piaci célcsoportja a fiatal üzletemberek köre – mondta a cég képviselője.

Egy márciusi felmérés szerint, amelyet a Bate Saua szövetség készített el a Daedalus Consulting támogatásával, 200 városi ember közül mindössze egy kerékpározik, akárcsak alkalmilag. A nem túl nagy arányú biciklihasználat fő oka a különleges parkolóhelyek hiánya és a városi környezetszennyezés. A szövetség szerint az augusztus végére várható frissített adatok jelentős javulásról tanúskodnak majd. A Bate Saua a helyi szerveknél és a nagyvállalatoknál is lobbizott a kerékpározás népszerűsítése érdekében.

A vidéki területek kivételével, ahol az emberek jobban rá vannak szorulva a kerékpár-használatra, mivel nem engedhetik meg maguknak, hogy autót vásároljanak, a biciklizés a lakosságnak csak egy igen korlátozott körére jellemző: a tanult, átlagnál magasabb jövedelmű, harminc év alatti fiatalok körére – derül ki a felmérésből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás