Hirdetés
Reuter - MTI

Az atomerőművi radioaktív hulladék új kezelési rendszerének köszönhetően, amelyet jelenleg már alkalmaznak az Anglia északnyugati partvidékén található sellafieldi atomerőműben, az eddiginél számottevően kevesebb radioaktív szennyezőanyag jut majd az Ír-tengerbe, állítja az atomerőmű működtetője, a British Nuclear Fuels (BNFL).

A BNFL adatai szerint a két milliárd font összegű hulladékkezelési program eredményeképpen 90 százalékkal csökkenthető a technécium-99 (Tc-99)kibocsátása. A bejelentés nagyban segít eloszlatni a TC-99 vegyületnek a tengeri élővilágra gyakorolt káros hatásaival kapcsolatos nemzetközi aggodalmakat.

Kjell Magne Bondevik norvég miniszterelnök a rendszert “győzelemnek tekinti Norvégia számára”. Lelkesedése azzal magyarázható, hogy Norvégia a sellafieldi atomerőműből távozó Tc-99 nyomait mindenben felfedezte tengerparti területein, kezdve a tengeri rákoktól a kagylókig.

Nagy-Britannia viszont kitartóan hangoztatja, hogy az erőműből távozó anyagok radioaktív hatásának való kitettség szintje az emberek esetében jelenleg sem haladja meg a megengedett határértékeket. A brit környezetvédelmi miniszter elmondta: noha nincs bizonyíték arra, hogy a TC-99 tengerbe jutása a jelenlegi szinteken káros hatással lenne az emberre, illetve a környezetre, a szennyezés aggodalmakat keltett, főként Skandináviában, mivel a TC-99 már nagyon alacsony szinteken is kimutatható a tengerparti vizekben, a kagylókban és a tengeri növényekben.

A brit számítások szerint az új rendszer alkalmazása olyan mértékben csökkenti a TC-99 okozta radioaktív szennyezés mértékét, amely az összes folyékony szennyezőanyag által kibocsátott sugárzás hozzávetőleg 10 százalékával egyenértékű.

A múlt hónapban az Európai Unió teljes körű biztonsági vizsgálatokat rendelt el a sellafieldi atomerőműnél, és közölte, hogy a brit kormánynak június 1-re ki kell dolgoznia egy akciótervet az erőművek kapcsolatos környezeti problémák kezelésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás