Hirdetés

Ázsiában most ünnepelték a holdújévet, s megkezdődött a sárkány éve, ami a nyúlét követte. A sárkány a kezdetektől része azoknak a történeteknek, amelyeket az emberek meséltek, és a tudósok úgy vélik, az alakja egymástól függetlenül alakult ki Európában és Ázsiában, az amerikai kontinensen, Afrikában vagy Ausztráliában. Az viszont eltérő lehet, melyik állat volt az inspiráció.

A történészek és a tudósok szerint a sárkány azoknak juthatott először az eszükbe, akik a kihalt dinoszauruszok lábnyomaira leltek rá. Azok ugyanis olyan hatalmas állatot sejttettek, ami ijesztő lehetett őseink számára, s már nem kellett túl sok fantázia ahhoz, hogy hozzá képzeljenek több fejet vagy a tűzokádás képességét. Mert nem mindegyikük lehet olyan kedves, mint a magyar Süsü. És nincs is annyira messze a megszokott sárkányábrázolás a dinoszauruszok egy-két típusától, amit a megmaradt csontvázaik alapján rekonstruálhattak.

Kínában például már az időszámításunk előtti negyedik századból találtak feljegyzést sárkányról, aminek leírására a szerzője a mai Szecsuán tartományban gyakori dinoszaurusz-maradványokból jutott.

Afrikában az ősi nílusi krokodil adhatott ihletet, amely akár hatméteresre is megnőtt, és ha rövid ideig is, de két lábra tudott ágaskodni. Ugyanerre képes az óriás varánusz, amely Ausztrália legnagyobb és a világ negyedik legnagyobb gyíkfaja, amelynek hossza elérheti a 2,5 métert, s ebből jelentős részt képez a farka. Vagyis az esetében sem kell sok fantázia, hogy sárkányt lássunk benne, s ez inspirálhatta az ötödik kontinens őslakóinak, az abóknak a mitológiájában megjelenő szörnyet.

kínai újévi parádé a sárkány éve. Depositphotos

David E. Jones viszont azzal érvel, és még könyvet is írt róla, hogy a sárkány az emberi agy terméke, és az evolúció ültette be oda, mint az atavisztikus félelem megtestesítőjét egy ijesztő ragadozótól. Az érvelését azzal támasztja alá, hogy hasonló „megszemélyesítés” jellemző az emberrel közeli rokonságban lévő főemlősökre is, a csimpánzok például ösztönösen rettegnek a kígyóktól és a nagymacskáktól (például oroszlán, tigris, jaguár).

A sárkány alakja többé-kevésbé minden ábrázolásban hasonlít egymásra, legyen az festmény Sárkányölő Szent Györgyről vagy az HBO legsikeresebb sorozatának, a Trónok harcának digitálisan előállított szereplője.

Nyitókép: Depositphotos

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás