Hirdetés

Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunkkal vállalt kötelezettség alapján a Kormány kihirdette az európai ökológiai hálózat, az ún. Natura 2000 hálózat hazai területeit.

Az erről született, s most közzétett két kormányrendelet kijelöli a hálózatba tartozó, illetve az arra jelölt területeket. Utóbbiak végleges státuszukat csak az EU Bizottság jóváhagyása után – várhatóan három év múltával – nyerik el. A Kormány elfogadta a természetvédelmi érdekből elrendelt korlátozások ellentételezést szabályozó kompenzációról és a támogatásokról szóló szabályokat is.
A Natura 2000 területek az ún. közösségi jelentőségű természeti területek hálózata, amelyet a tagországok az Európai Unió Madárvédelmi és Élőhelyvédelmi Irányelve alapján kötelesek kijelölni. A magyarországi Natura 2000 hálózatba 55 különleges madárvédelmi terület és 467 különleges természet-megőrzési terület tartozik.
Ezek a területek azért őrizhették meg Uniós jelentőségű természeti értékeiket, mivel az emberi tevékenység az utóbbi 50-60 évben olyan volt, ami lehetővé tette fennmaradásukat. Amennyiben tehát a földhasználat jellege nem változik az adott területen, az szabadon folytatható tovább.
2007-től az EU új egységes támogatási rendszert léptet életbe a Natura 2000 területek fenntartására, amelyből a földhasználók a jelenlegi Agrár-környezetvédelmi Programból elnyerhető támogatásoknál is lényegesen nagyobb mértékű támogatáshoz juthatnak. Az átmeneti időszakban, 2005-ben és 2006-ban az Agrár-környezetvédelmi Program támogatási forrásai már ma is elérhetők a gazdálkodók számára.

Kapcsolódó anyagok:

Október 16-tól hatályos a Natura 2000

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás