Hirdetés

A Balaton Közép-Európa legnagyobb édesvízű tava, és sok turistát vonz. Magyarország azonban nagy problémával kénytelen szembenézni: a tóban egyre kevesebb a víz – állítja a Reuters.

A hírügynökség kifejti: a magyar tenger az utolsó jégkorszak képződménye, a csapadék és délről a Zala folyó táplálja vízzel, túl magas vízállás esetén vizét az északon található Sió csatornába vezetik le. A tó az utóbbi négy év rendkívüli szárazsága miatt több millió liter vizet vesztett, a Balaton sekély volta miatt (háromméteres átlagos mélység) igen jó indikátora az időjárás-változásnak. A vízhiány okaként szóba került a globális felmelegedés, amely gondot okozhat a magyar turizmusnak, hiszen a Balaton az ország GDP-jének az öt százalékát adja. A nyaralóknak kilométereket kell gyalogolniuk a tóban azért, hogy úszhassanak.

Sorra zárnak be a vendéglátóhelyek, s a helyi üzletek tulajdonosai egyrészt a magyar sajtót okolják az egyre kevesebb hazai és külföldi turistáért, mondván, az újságok drágaságról és alacsony szolgáltatási színvonalról írtak. Az alacsony vízállás a magyar kormányt is aggasztja: kutatókat kértek fel, hogy vizsgálják meg a helyzetet és ajánljanak megoldást. Egy szakértő szerint az alacsony vízállás oka valóban a globális felmelegedés, nem elég azonban a Balaton vizét pótolni – a vízpótlás akár két-három évbe is telhet -, a társadalomnak a nagyobb problémára kell megoldást találnia.

Egy másik szakember úgy véli, a turistákat valószínűleg a paksi atomerőmű idei incidense is elriasztotta. A globális felmelegedés szerepet játszik a balatoni turizmus válságában, de egyesek szerint túl kellene már lépni a paprika, a gulyás és a cigányzene korszakán. A turizmusban érdekeltek nagy hangsúlyt fektetnek a Balaton borászati kultúrájára, horgászatra, bicikliútjaira, a gyógyfürdőkre, hogy a magyar tenger továbbra is nemzeti kincs maradjon.
2003.09.05.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás