Hirdetés
greenfo

Kedvező időjárás esetén a hét végén lezárják a főváros II. kerületében a Nagykovácsi utat, hogy kivágják a forgalmat veszélyeztető öreg, korhadó fákat.

Ezalatt reggel fél héttől délután öt óráig az utat lezárják, a forgalmat a Hűvösvölgyi út – Máriaremetei út – Nagyrét utca útvonalra terelik. Az öreg erdő helyén pedig őshonos fafajokból álló, fiatal erdőt nevel az erdészet. A Pilisi Parkerdő Rt. budapesti erdészetében idén tavasszal végzett felmérés szerint a főváros erdőterületén mintegy 80 kilométer hosszon veszélyeztetik öreg, korhadó fák az utakat és a lakott területet. Ebből 40 kilométer az utak mellett található veszélyes szakasz – olvasható a Pilisi Parkerdő Rt. közleményében. 

A korábbi évtizedekben a helyi lakosság ellenállása vagy tájképvédelmi szempontok miatt maradt el az öreg fák kivágása, és fiatal csemetékkel való pótlása. Azóta a fák korhadtak, ágaik sok esetben elszáradtak, másoknak a gyökérzete pusztult el, így a laikus számára kívülről egészségesnek látszó faóriások bármelyik pillanatban útra vagy lakott területre dőlhetnek. A szakemberek legveszélyesebbnek a II. kerületi Nagykovácsi utat tartják, ahol az elmúlt fél évben több baleset is történt a kidőlő fák miatt. Az út szélén álló 160 éves cser- és tölgyfákat már több évtizede ki kellett volna vágni, hogy helyükön fiatal erdő nőhessen. A helyi lakosság ellenállása azonban a környéken már több helyen is akadályozta a szakszerű munkát, ezért egyre tolódott a fák kitermelésének időpontja. A felmért területeken a veszélyes fák eltávolítására több tízmillió forintot kellene fordítani, ezt azonban nehéz előteremteni, mivel a már rossz minőségű faanyag eladásából nem származik olyan bevétel, amely fedezné a munkák költségét. Ennek ellenére a legveszélyesebb szakaszokon az erdészet fokozatosan kivágja a veszélyt okozó egyedeket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás