Hirdetés
Forrás: MTI

A tavalyi vízszinthez képest 30 centiméterrel magasabb a Balaton az idén, a jövő tavaszra pedig az ideinél is nagyobb vízmagasságot, 85-95 centimétert prognosztizálnak a szakemberek – mondta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára Siófokon, sajtótájékoztatón.

Az államtitkár hozzátette, ezzel visszaállhat lassan a szabályozási tartományba a tó szintje. A legújabb vizsgálati eredmény szerint a megfelelően duzzadó víz kiváló minőséggel párosul, ezért 19 strandra tűzhették ki a magas színvonalat jelző Kék Hullám zászlót. “Ez a minősítés át fog nőni az Európai Unió minősítési rendszerébe, hiszen az EU Tanácsa június végén elfogadta a természetes fürdővizekre vonatkozó direktíva módosítását. Megjelentek az édesvizekre vonatkozó bakteriológiai határértékek, amelyek betartásával a Balatonnál várhatóan nem lesz gond” – jelentette ki az államtitkár.
Elmondta: a kormány által létrehozott tárcaközi bizottság a szerdai kormányülésen beszámolt a Balaton és térsége cselekvési program végrehajtásáról, amelynek egyik elemeként foglalkoztak a vízelvezetés kérdésével, amely bármikor szükségessé válhat. A Sió-csatorna medrét ennek megfelelő állapotba kell hozni, ezt a munkát az idén elkezdik – közölte Őri István.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás