Hirdetés

A legújabb nemzetközi trend szerint azok a kozmetikumok lesznek hamarosan a legnépszerűbbek, amelyeket otthon, saját magunk keverünk ki, és gyorsan el is használjuk azokat. Ezek sokkal olcsóbbak és egészségesebbek, mint akár a natúrkozmetikumnak hirdetett bolti készítmények.

A profi kozmetikusok egy része élénken tiltakozik a házilagos krémkészítés miatt, de ezt aligha lehet megtiltani a fogyasztóknak. Igaz, kell hozzá némi gyakorlat, de az egész nem ördöngösség – állítja az egyik magyar egészségügyi szaklap cikkírója. Amire vigyázni kell: a higiénia, a pontos mérés, a termék megfelelő tárolása, majd gyors elhasználása. Ami érthető is, hiszen a tartósítószer nélküli keverékek ugyanolyan gyorsan romlanak, mint az ételek, lévén hogy ezek többsége is élelmiszeralapanyagból készül.

Az anyagi és környezetvédelmi előnyök nyilvánvalóak: nem kell fizetni a reklámért, a csomagoló anyagért, a szállításért, nem beszélve a gyártó cég különféle rezsiköltségeiről. Ugyanakkor pontosan tudjuk, mit is kevertünk ki magunknak és ha azzal is tisztában vagyunk, mire vagyunk allergiásak, azt tudatosan kerülhetjük. Egyébként nagyon sokan éppen azért nem vásárolnak gyári kozmetikumokat, mert mindenféle tartósítóra érzékenyek.
A hátrányokról is szót kell ejteni: ha nem megfelelő szintű a higiénia, akkor komoly bajt okozunk a bőrünknek. Amennyiben nem találjuk el a helyes mértéket, bőrpír vagy gyulladás következhet be. Csak friss hozzávalókat alkalmazzunk és ne lepődjünk meg, ha a krémnek nincs jó illata: ezt ugyanis a gyárban utólag adagolják a készítményekhez. Az illatosítás drágítja a terméket és sokan allergiásak a vegyszerből készült aromaolajok egy részére is. Külön rekeszt kell kineveznünk a hűtőben erre a célra, amelyet előtte alaposan fertőtlenítünk.

Azt már eddig is tudtuk, hogy az uborka héja milyen jól tisztítja az arcbőrt – kivéve, ha üvegházi, agyontartósított és féléretten leszedett import zöldségről van szó. Ám a kinyomott uborkapép (natúr joghurttal elegyítve) jótékonyan frissíti és feszesíti a zsírosodásra hajlamos bőrt. Ősi hajöblítő szer és főleg a szőke hajúaknak kiváló (akik a kamillára nem allergiások) a kamillafőzet és/vagy az ecetes víz.

Peelinget, azaz radírozót is könnyen előállíthatunk. Az egyik mesterkozmetikus receptje szerint 40 gr kukoricadarát összekeverünk ugyanannyi szójaliszttel és 20 gr tejporral. A hozzávalókból egyszerre csak 20 grammnyit vegyünk ki, amelyet kevés vízzel pépesítünk. Ezt körkörösen rámasszírozzuk az arcunkra, majd lemossuk. A pakolások legtöbbje pillanatok alatt elkészíthető házilag: a banán, a sárgarépa például minden szezonban elérhető. Ebből mindig csak annyit készítsünk, amennyit rögtön felhasználunk.
2004. január 5.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás