Hirdetés

Magyarországon ma az ásványvizek többségét egyszer használatos, eldobható műanyag palackokban árusítják. A kereskedelemben lényegesen kisebb arányú a betétdíjas, többször (legalább húsz alkalommal) felhasznált műanyag flakonban eladott ásványvizek forgalma. Az Apenta Kft. csomagolási módszere nemcsak nálunk, de egész Közép-Európában egyedülálló, sőt Nyugat-Európában is ritka még.

Az általuk forgalmazott ásványvíz egyharmadát olyan műanyag flakonokban kínálják, amelyek betétdíjasok, ám egyetlen használat után visszavásárolják a vevőktől, és saját üzemükben ledarálják. A műanyag darálékból másodlagos felhasználás során fóliát és egyéb tárgyakat gyártanak. Ezzel teljes mértékben megvalósítják a műanyag hulladék környezetkímélő újrafelhasználását. Az ötlet tudtuk meg Agárdi Ferenctől, a cég igazgatójától – Svájcból származik. Az egyszer használatos és egyben visszaváltható, újrafeldolgozott palacknak többféle előnye van: a fogyasztó minden alkalommal kiváló – vagyis a többször felhasznált palack első töltésekor tapasztalt minőségű – ásványvizet kap a pénzért. A módszer mentesíti a környezetet több millió tonna olyan szeméttől, amely a talajba, vagy a szemétgyűjtő telepekre kerülve akár évszázadokon át fennmarad, hiszen a műanyag nem bomlik le, szinte elpusztíthatatlan. Megsemmisítésére kizárólag a veszélyes hulladékégetők volnának alkalmasak, ám Magyarország még messze jár a szelektív szemétgyűjtés megvalósításától. Nem utolsó szempont az sem, hogy megtakarítható a palackok mosásához használt nagy mennyiségű ivóvíz.
Az Apenta – ellentétben a hazai gyakorlattal – a visszaváltható palackban árusított ásványvizet kedvezőbb áron kínálja, mint az eldobható palackban kaphatót. Ezzel is szeretné ösztönözni a vásárlókat a környezetbarát csomagolás megvételére.
Sajnos a hazai szemlélet még messze elmarad az uniós országok többségében tapasztalt felfogástól. A kereskedők – a raktározási gondok és a visszaváltással járó plusz munkafolyamatok miatt – általában idegenkednek a betétdíjas palackok forgalmazásától, a vásárlók pedig aligha tudnak az Apenta által alkalmazott újrahasznosítási módszerről. A szaktárca, melynek mint a hazai környezetvédelem gazdájának feladata volna a hulladék-újrahasznosítási törekvések ösztönzése, nem támogatja a módszer alkalmazóját, mi több – méltányosságból – a termékdíj megfizetéséről sem hajlandó lemondani. Németországban – mondta az igazgató – az erős környezetvédő párt elérte már, hogy a kormány kedvezőbben bírálja el a környezet megóvását preferáló vállalatokat. Az egyszer használatos, eldobható palackokban árusító cégeket magasabb adóteherrel sújtja, mint a környezetkímélő csomagolásban értékesítőket.
2002-02-24

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás