Hirdetés
greenfo/MTI

Az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) évek óta kéri a környezeti, társadalmi elemzést az éves költségvetési tervhez, de a Pénzügyminisztérium ezt rendre nem hajlandó elkészíteni.

Erről Kiszel Vilmos, az OKT elnöke beszélt az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának ülésén. A gazdaság, a környezetvédők és a tudomány képviselőinek részvételével tevékenykedő fórum törvényes joga lett volna annak kezdeményezése, hogy ilyen formában ne kerüljön országgyűlési vitára a jövő évi költségvetési törvényjavaslat – hangsúlyozta az elnök. Ezt ugyan nem kezdeményezték, viszont arra kérik a környezetvédelmi bizottságot, hasson oda, hogy az elemzés elkészüljön. Elvileg minden döntésnél érvényesíteni kellene a fenntarthatóság elvét. Az éves költségvetés is a természeti és társadalmi erőforrások felhasználásán alapul, mégsem készül el annak elemzése, hogy mennyiben felel meg a fenntarthatóság elvárásainak – mutatott rá Kiszel Vilmos.

Turi-Kovács Béla, a bizottság elnöke az ügyben egy hónapja levelet írt a Pénzügyminisztériumnak, de tudomása szerint erre még nem érkezett válasz. A bizottság megvitatta az Országos Területfejlesztési Koncepcióhoz beadott képviselői módosító indítványokat. A képviselők több kérdésben nem értettek egyet Szala Endrével, az Országos Területfejlesztési Hivatal főosztályvezetőjével. Így például Orosz Sándor bizottsági alelnök – a hivatali főosztályvezetővel ellentétben – fontosnak tartotta, hogy a versenyképes budapesti metropolisz térségre vonatkozó céloknál külön nevesítsék az agglomerációt, ne csak Budapestet és térségét jelöljék meg.
Orosz Sándor és Pap János több kérdésben is egyetértett az ülésen. Így például egyaránt szükségesnek tartották – a hivatali szakember elutasító véleményével ellentétben -, hogy a Balaton térsége versenyképességének fenntartható fejlesztése céljai között a lakosság egész éves foglalkoztatásának javítása, a térség természeti, földrajzi adottságait hasznosító mezőgazdasági termelés, a hagyományos vállalkozások jövedelmezőségének javítása is szerepeljen, ha mindez eleget tesz a környezet és természetvédelem elvárásainak. A hivatali főosztályvezető szerint az alapvető cél a turisztikai kínálat minőségi fejlesztése, a környezeti, táji, kulturális értékek fenntartása, és ezt nem célszerű kiegészíteni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás