Hirdetés

Nem könnyű a globalizáció, az urbanizáció és az agglomeráció érdekeit összhangba hozni az adott táj környezeti, természeti értékeinek megőrzésével, nagy felelősség hárul e téren a helyi önkormányzatokra, a gazdaság szereplőire és a civil szervezetekre – mondta Boda Ilona, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára szombaton Piliscsabán.
A Pilisi Civil Fórum által a pilisi és a zsámbéki medence környezetvédelméről rendezett tanácskozás megnyitóján az államtitkár kifejtette: az önkormányzatok gyakran telkeik eladásával, újabb területek belterületbe vonásával igyekeznek forrásokat teremteni feladataik ellátásához, a fejlesztésekhez. Ezzel azonban értékes természeti kincsek mehetnek veszendőbe, felborulhat a település hagyományos szerkezete, s az itt lakók életminősége látja mindennek kárát.
– Más megoldások is kínálkoznak pénzek előteremtésére az önkormányzatok számára – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Ilyen, a környezetvédelmi tárcánál rendelkezésre álló 30 milliárd forintos pályázati keret többek között a csatornázás támogatására, a helyi hulladék kezelésére. Vagy az idén indult agrárkörnyezetvédelmi program, amelyből 2,2 milliárd forinthoz lehet hozzájutni, többi között a falusi turizmus megerősítésére vagy a természetközeli gazdálkodásra.
Hasonló módon a Széchenyi tervben is pályázni lehet az önkormányzatoknak terveik megvalósításához, emlékeztetett az államtitkár.
Kiss Antal, a 22 települést összefogó Pilisi Civil Fórum elnöke elmondta, hogy a szervezet ajánlást készített elő a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal számára az önkormányzatok és a civil szervezetek közötti egyeztetésére a környezetet érintő kérdésekben. – Jelenleg ugyanis a helyi lokálpatrióta, környezetvédő egyesületeknek nincs mindig módjuk, hogy az adott település fejlesztési kérdéseiben kifejtsék álláspontjukat – jelentette ki Kiss Antal.
2002. február 23.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás