Hirdetés

Jelentős fejlesztéseket kezdtek a légszennyezettséget mérő hálózat ÁNTSZ-től történt átvételének eredményessége érdekében – jelentette be a Dél-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatója Pécsett. Tiderenczl József elmondta, hogy a környezetvédelmi alap célelőirányzatból tizenötmillió forintot pályáztak meg sikerrel, s összesen százmilliós nagyságrendű összeget fordítanak olyan fejlesztésekre, amelyek révén a tisztiorvosi szolgálattól átvett feladatot az európai uniós követelményeknek is megfelelő legújabb hazai szabályozás szerint láthatják el.

Az új környezetvédelmi törvény, valamint az egészségügyi, illetve a környezetvédelmi tárca közti megállapodás alapján ugyanis februártól a tizenkét regionális környezetvédelmi felügyelőség hatáskörébe került a légszennyezés mérése és ellenőrzése. E feladat ellátása a jelenleginél korszerűbb mérőhálózatot igényel, a régi, tíz-harminc éves berendezések már erősen elhasználódtak, csaknem minden második hibás, és általában nem felelnek meg az európai uniós minőségbiztosítási követelményeknek. A dél-dunántúli felügyelőségnek a műszerpark bővítése és korszerűsítése mellett meg kell oldania az úgynevezett monitoring-állomások és a felügyelőség, továbbá az országos adatbázis közti közvetlen adatátvitelt is. Enélkül ugyanis nem valósulhatnak meg a legfontosabb célok, köztük a megyei tisztiorvosi szolgálat és a közvélemény folyamatos tájékoztatása valamint a pécsi szmogriadó rendszer működtetése – mutatott rá Tiderenczl József.

A mecsekaljai városban – amelynek légszennyezettsége az utóbbi években mérhetően csökkent – eddig nem volt szükség riasztásra, mert a határérték túllépése nem érte el az előírt időtartamot, vagy mert csak egy mérőállomás jelzett küszöbérték feletti adatot. Az igazgató azt is elmondta, hogy Somogy megye légszennyezettség- mérő hálózatát is bővíteni kell, ott ugyanis csupán tíz-tíz kéndioxid, illetve nitrogéndioxid és pormintavevő működik, s a Balaton közelsége ennél lényegesen fejlettebb rendszer kiépítését indokolja.
2002. február 12.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás