Hirdetés

Félpályás útelzárással, forgalomlassítással tiltakoztak tegnap Kékkút határában a környék természetvédői egy szerintük indokolatlan beépítés ellen.

A jelképes megmozdulással arra szeretnénk figyelmeztetni, hogy a Balaton-felvidéket is a Pilis sorsa várja, az érintetlen természet lakóparkokkal való beépítése, ha ezt nem akadályozzuk meg – közölte Somogyi Győző, a tüntetést szervező Káli-medencei Környezetvédelmi Társaság titkára.
Kékkút és Kővágóörs között egy órán át tartott a megmozdulás annál a 14 hektáros területnél, amelyre a környezetvédők tiltakozása és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fellebbezései ellenére ház épült. A káli-medencei környezetvédők szerint a Balaton-felvidék védett területein nem lenne szabad megengedni hasonló építkezéseket, és miután a nemzeti park eredménytelenül igyekezett megakadályozni a beépítést, a zöld szervezet a tiltakozásnak erre a formájára kényszerült.
– Azt szeretnénk elérni, hogy a nemzeti park védje meg a Balaton-felvidéket – fogalmazott Somogyi Győző. A 250 tagú, 1979 óta tevékenykedő környezetvédő egyesület békés demonstrációja kapcsán Kovács Béla, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója elmondta: mindent megtettek a környezetvédők által kifogásolt építkezés megakadályozásáért, de nem jártak sikerrel. Az 1996 óta zajló ügyben a földhivatalnál fellebbeztek, első fokú építési szakhatóságként elutasították a kérelmet, majd bírósághoz is fordultak az ügyben, de eredményt nem értek el, mert a kékkúti ingatlanon az építkezés az előírásoknak, a Balaton-törvénynek is megfelelően folyt. A megmozdulást követően a környezetvédő egyesület közgyűlést tartott a salföldi majormúzeumban, ahol a tagság egyeztette elképzeléseit a nemzeti park vezetőivel.
2002. augusztus 23.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás