Hirdetés
greenfo/mti

Itáliában idén hét százalékkal növekedett a fertőzésveszély miatt a fürdőzők elől lezárt tengerpart hossza, elsősorban a colibaktériumok fenyegető jelenléte miatt, de már szalmonellát is észleltek a szakemberek.

A La Repubblica című római napilap tegnapi számában arra figyelmeztet, hogy a korábbi évek viszonylag kedvező adatai ellenére immár tendenciáról lehet beszélni: az olasz tenger egyre koszosabb – újabb 28 kilométernyi szakaszt kellett alkalmatlanná nyilvánítani a fürdőzésre -, s emellett az olasz strandok 40 százalékát erózió pusztítja. Az olasz napilap egy egyelőre bizalmasan kezelt elemzést szellőztetett meg, amely az itáliai régiók környezetvédelmi és egészségügyi hatóságainak összegzésén alapul, s elég kellemetlen és nyugtalanító dolgokat tár fel az újabb idegenforgalmi idény előtt.

Francesco Storace olasz egészségügyi miniszter azzal védekezett a La Repubblicának nyilatkozva, hogy e jelentés még nem jutott el hozzá, s ezért nem került még nyilvánosságra, vagyis nincs szó a fertőzésveszély eltitkolásáról. A római napilap által idézett közegészségügyi adatok szerint az itáliai tengerpart összesen 433,6 kilométeres szakaszain tilos megmártózni a tengerben, ugyanakkor számos strandon – összesen 1060 kilométernyi tengerparton – egyelőre még folynak a vizsgálatok. Emellett 874,6 kilométernyi partszakaszt foglalnak le a kikötők, repülőterek és katonai objektumok. Így összesen csaknem ötezer kilométer hosszúságú tengerparti strand várja a fürdőzőket, vagyis az itáliai tengerpart csaknem kétharmadán azért nyugodtan lehet fürdeni.

A strandok fertőzöttsége tekintetében Campania régió viszi el a kétes első helyet, itt a tengerpart ötödén tilos a fürdőzés, ezután következik Lazio, Calabria, Abruzzo, Marche, Puglia és Szicília. Az olasz tavak ugyanakkor sokkal tisztábbak, például a Trasimeno-tó partján szinte sehol sincsenek tiltó táblák, viszont néhol már felfedeztek szalmonellafertőzést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás