Hirdetés

A 2008-as év a megújulás éve volt Veszprém- megye egyik legjelentősebb környezetvédelmi szervezeténél, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesületnél.

A 11 éve stabilan és egyben dinamikusan fejlődő szervezet hosszú távú programjaiba azokat a kérdésköröket építette be, melyek egyre jobban megnehezítik az emberek mindennapjait, az azokban való tájékozódás, ismeretátadás elengedhetetlenül szükségessé vált.

A Csalán Egyesület évértékelésében összegezte az elmúlt év történéseit, szervezet fejlődését, melynek a kulcsszava a megújulás volt.
„Megújulást hozott az egyesület céljainak rendszerbe foglalása, melyek tükröződnek az egyesület megjelenésében és programjainak alakulásában „– nyilatkozta dr Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke.

Az egyesület tevékenységének fókuszpontjában az éghajlatváltozás és a fenntartható életmód elősegítése állt 2008-ban. Az éghajlatváltozás korunk egyik legnagyobb kihívása, és mégis nagyon keveset tudunk annak okairól, folyamatáról, és benne az egyes szereplők felelősségéről. Ezen felismerés birtokában a Csalán Egyesület 2008-ban nagy szerepet szánt a klímaváltozással kapcsolatos tájékoztatásnak. A kedvező fogadtatású utcai akciónapokon személyesen szólították meg az egyesület önkéntesei az utca emberét, folyamatosan hozzáférhető tájékoztató anyagok, kiadványok biztosították az érdeklődők tájékozottságát. Ösztől újra indult a megye iskoláiban az Ablak a Földre gyerekvetélkedő, melynek témájául is az éghajlatváltozás szolgál.

Az élelmiszerbotrányok igazolják a másik fókuszpontban lévő témakör jogosultságát, mely az egészséges és egyben környezetbarát alternatívát biztosító életforma megismertetésére, hétköznapjainkba való beépítésére helyezi a hangsúlyt. A megye több pontján Ajkán, Tapolcán, Pápán, Balatonfüreden találkozhattak az érdeklődők az egyesület egészséges, megbízható élelmiszereket népszerűsítő kampányával, kiadványaival, illetve ismét több ezren kóstolhatták meg az Ökovásár portékáit. A környezetbarát életforma megismertetése, mindennapi életünkbe való beépítése céljából az egyesület tagjai előadásokat, iskolai órai foglalkozásokat tartottak, környezeti tanácsadó irodát működtetnek.

A célok hatékonyabb elérése érdekében a Csalán Egyesület több civil szervezettel együttműködve szervezett civil találkozókat, gyakorolt civil kontrollt egyes beruházások megvalósítása felett, képviselte a civil érdekeket a regionális fejlesztési folyamatokban.

Az egyesület sikere mindazok sikere, akik tagként, önkéntesként és támogatóként szerepet vállaltak a programok megvalósításában. A 2009-es évben kiemelt szerepet kap a tagsági, támogatói kör bővítése, azaz minél többen ismerjék fél, azonosuljanak az egyesület küldetésével, és tagként, támogatóként csatlakozzanak az egyesülethez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás