Hirdetés
A Coca-Cola és a Duna-Dráva NP sajtóközleménye

A Coca-Cola magyarországi szervezete és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság vezetői a nemzeti parkok történetében egyedülálló együttműködési megállapodást írtak alá 2006. június 15-én. A szervezetek a Coca-Cola 25 millió forintos támogatásának segítségével a Duna vízminőségének javítását és az ökoturizmus fellendítését tűzték ki célul a Duna-Dráva Nemzeti Park területén. Az összeg az eddigi legnagyobb, környezetvédelmet szolgáló társadalmi célú felajánlás Magyarországon.

A Coca-Cola évek óta kiemelt figyelmet fordít a Duna menti vizes élőhelyek és különösen az ártéri területek természetközeli állapotának megóvására, valamint a folyó vízminőségének javítására. A cégcsoport a többi közt valamennyi Duna menti országban programot indított a folyó természeti értékeinek a megóvására. A magyarországi palackozó civil szervezetekkel és a környezetvédelmi minisztériummal együttműködve idén is részt vesz a nemzetközi Duna-nap szervezésében. A most aláírt, a Duna-Dráva Nemzeti Park édesvízvédelmi és ökoturisztikai programját támogató szerződés pedig egyedülálló a környezetvédelmi felelősségvállalás terén – mondta Sir Michael Llewellyn Smith, a Coca-Cola HBC igazgatótanácsának tagja.

A Coca-Cola és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság megállapodása szerint 2007. végéig a Gemenc és Béda-Karapancsa környéki vizes élőhelyek rehabilitációjával, a vízminőség, valamint az ökoturizmus feltételeinek javításával a jelenlegi évi 60 ezerről a természeti értékek védelmével összeegyeztethető maximumra, azaz 80 ezerre növelik az évente a nemzeti parkba látogatók számát – adott tájékoztatást az együttműködés részleteiről Dr. Iványi Ildikó, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója.

A fenti stratégiai célok megvalósítása érdekében a nemzeti parkban az alábbi programok indulnak el.

• A Duna menti természeti értékek minél szélesebb körű bemutatása érdekében korszerű ökoturisztikai infrastruktúra épül ki. Az új, legkésőbb 2007. májusáig megvalósuló fejlesztések elsősorban a víziturizmus és a fotóturisztikai szolgáltatások bővítésére, valamint a gyalogos és kerékpáros turizmus számára megfelelő információs és irányító táblarendszer kiépítésére irányulnak.
• Az al-dunai területen 6 mellékág vízminőségének folyamatos vizsgálata és revitalizációja kezdődik el a közeljövőben.
• Az aláírók kötelezettséget vállaltak a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi tevékenységének folyamatos népszerűsítésére, marketing terv készítésére, illetve a nemzeti park munkatársainak marketingkommunikációs továbbképzésére.

Az eseményen jelen volt George H. Walker III, az Egyesült Államok nagykövete, Haraszthy László a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára, valamint Robert J. Murray és Békefi Gábor, a Coca-Cola magyarországi szervezetének vezérigazgatói.


A Coca-Cola elkötelezett a hosszú távon fenntartható fejlődés mellett, a mindennapi működés során kiemelt figyelmet kapnak a környezetvédelmi szempontok. Vízgazdálkodásukban körültekintő és takarékos módon járnak el, csökkentve ezzel az egy liter üdítőital előállításához szükséges vízmennyiséget. A magyarországi vállalat újratölthető üveg és műanyag csomagolást is alkalmaz, a legnépszerűbb 2 literes egyutas palackjaik pedig újrahasznosított PET pehely felhasználásával készülnek. A Dunaharaszti üzem folyamatosan fejleszti a csomagolás mennyiségének csökkentésére irányuló palack-könnyítési eljárásokat is. Mindezek mellett a Coca-Cola idén márciusban több mint 2 milliárd forintért a legkorszerűbb technológiával felszerelt erőművet helyezett üzembe központjában. A létesítmény hatékonysága kétszerese a hagyományos erőművekének, alkalmazásával tehát jelentősen csökkent a felhasznált földgáz mennyisége, az üvegház hatású gázok kibocsátása.

További információ:

Wodtke Szilvia munkatárs Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
wodtke@ddnp.kvvm.hu  06/30/ 405-4571

Pogány Éda vállalati kapcsolatok igazgató Coca-Cola Beverages(Magyarország)Kft.
eda.pogany@cchbc.com  +36/24/500-122

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás