Hirdetés
CTK - MTI

Libor Ambrozek cseh környezetvédelmi miniszter szerint az ország atmerőművi hulladékát nem feltétlenül Csehországban helyezik el, hanem abban az országban, amelyik a legjobb feltételeket kínálja majd ahhoz.

Az illetékes cseh hatóság, a SURAO összesen hat helyszínt választott ki Csehországban, melyek a legalkalmasabbak lennének a kiégett nukleáris hulladék elhelyezésére.

Ezek azonban kivétel nélkül elutasították a hulladék fogadását, az ügyben tartott népszavazások eredményeként.

A SURAO már régebben megkezdte a lehetséges helyszínek feltérképezését. Ambrozek szerint csak földrajzi szempontból vizsgálódtak. Az ország számára a század közepére válhat akuttá a lerakó megtalálása.

Ambrozek most közölte, hogy a problémát, a hely kiválasztását esetleg több ország együttes közreműködésével lehetne megoldani. Az EU-ban számos országnak ugyanis hasonlók a gondjai, ezért talán megérné, ha uniós szinten vitatnák meg.

Lehetséges helyszínként nevezte meg Oroszországot, amely talán már fontolgatja, hogy túl a Sarkkörön, egy lakott helyektől távoli térségben talál egy megfelelő hulladéktemetőt. A cseh miniszter úgy vélte, hogy akadhatnak országok, amelyeket érdekelhet a lerakó, mert költségei – amelyek koronában is milliárdos nagyságrendűek – hosszabb távon biztos megtérülnek. Sok függ attól is, milyen megfelelő módszert találnak még ki a nukleáris hulladék feldolgozására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás