Hirdetés
dpa - MTI

Lassul Németországban a szélerőművek kiépülésének üteme: az idei évben előreláthatólag 2500 MW többletteljesítmény létesül szemben a tavalyi 2645 MW -tal.

A Szélerőmű Szövetség ( BWE) szerint lassulás 2003-ban vette kezdetét, akkor már évi 550 MW-tal kevesebb volt az újonnan üzembe helyezett kapacitás. A szövetség szerint tehát az idén is folytatódik ez a lassulási tendencia, amit a tervezők, befektetők visszafogottságával magyaráz részben a szervezet. A fő ok az, hogy a megújítható energiaforrásokra vonatkozóan elfogadott törvény a szélenergia kiaknázásnak lépcsőzetes visszafogását irányozza elő a szubvencionálás mérséklésével. 
A témában folytatott viták fényében örülnünk kell annak, hogy azért stabil a fejlődés – közölte Hans-Peter Ahmels a szövetség elnöke. Az elnök szerint csak a jövő évben kezdődik szélerőműveknek a német partoknál (off-shore) történő kiépítése egy az évtized végéig tartó projekt részeként. Márciusban az országban 15600 szélerőmű működött, 14,960 MG összteljesítménnyel. Ezzel Németország vezetí az USA és Spanyolország előtt a világrangsort. A szélenergia adja az áramfelhasználás 6,2 százalékát egy ” átlagosan szeles ” évben, de az ilyen szempontból kedvezőtlen tavalyi évben az arány 4,5 százalékos volt. Az ágazat árbevétele 203-ban 4,8 milliárd euró volt és az országban 45,4 ezer embernek ad munkát a szélenergia-ágazat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás