Hirdetés

A Bush-kabinet azt tervezi, hogy kiveszi a védett állatok listájáról az Egyesült Államok észak-nyugati részén élő eddig veszélyeztetett lazacokat. Az amerikai kormány döntése tetszést aratott a térség farmerei és az ipari lobbi részéről, azonban a környezetvédők nemtetszésüknek adtak hangot, ők ugyanis attól tartanak, hogy a lazacok jövője ezzel bizonytalanná válhat.

Az amerikai halászati hatóság terve szerint ezentúl az eddig védettnek számító lazacok összeszámolásánál nemcsak a vadon élő egyedeket számolják össze, hanem a statisztikai adatokat jelentősen megdobhatja, hogy a halkeltetők lakóit is górcső alá veszik. A végső verziót a tervek szerint júniusra fogadja el a hatóság. A tervek szerint az intézkedés 27 lazacfajtát érint majd, ezek az állatok a környezetvédők szerint könnyen elveszíthetik az őket megillető védettségi fokot, mert a statisztikai adatok nem fogják védelmük szükségességét igazolni, jóval túl mutat majd állományuk az eddigi, védettséghez fontos, küszöbértéken.


lekerül a listáról?
lekerül a listáról?
Az elképzelés azt eredményezi majd, hogy néhány lazacfajta kikerül a védett állatokat tartalmazó listáról – közölte Jan Hasselman, a Nemzeti Élővilág Társaság seattle-i irodájának vezetője. A lazacokat érintő változás egész Washington, Oregon és Idaho állam gazdálkodására kihatással lehet. Ezeken a területeken ugyanis, ahol eddig lazacok úszkáltak, a farmereknek szigorú szabályokat kellett betartani. Tiltották például a bányászatot, a vízerőművek építését, amelyek gátolhatták volna a halak vándorlását. A térségben az ikon lazac fordul elő a leggyakrabban. Sporthorgászok előszeretettel keresték ezt a halat. A lazac minden évben a folyókon nagy utat tesz meg a Csendes-óceánból, hogy eljusson az ívási helyére, ahol a kis lazacok kifejlődnek. A sebes patakokban aztán visszatértek az állatok az óceánba, ahol az orkáknak, a gyilkos bálnáknak és más zsákmányszerző állatoknak a táplálékai.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás