Hirdetés

A szokásos évi karbantartási rendnek megfelelően május második felében leállítják a paksi atomerőmű négyes blokkját is. A kettes blokkot – úgy tűnik – addigra nem tudják újraindítani, így egy időben két reaktor lesz üzemen kívül. Az ország energiaszükségletének húsz százalékát így más forrásból kell biztosítani – írja a Népszabadság.

A kettes blokkot csak azt követően lehet esetleg újraindítani, hogy leválasztották a kettes blokk kiszolgálóegységeit és a sérült üzemanyag-kazettákat tartalmazó aknát. Ez jelenleg is folyamatban van. Azt egyelőre még nem döntötték el, hogy a sérült fűtőelem-kazettákat, egyesével vagy a tisztítótartállyal együtt emeljék-e ki, és hogy a kiemelés előtt vagy után indítsák-e újra a reaktort.

A lap megemlíti a szlovákiai bohunicei atomerőműben 1979-ben történt esetet. Ott egy ma négyes fokozatúnak számító esemény történt, amikor a reaktorban megolvadtak a fűtőanyag-kazetták. A kazettákat 20 éven keresztül nem tudták eltávolítani. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerint nem vonható párhuzam a paksi és a bohunicei esetek között, mert Pakson nem olvadtak meg a fűtőelemek, és nem a reaktor belsejében történt az eset – írja a Népszabadság.
2003. május 6.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás