Hirdetés

A Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. tanulmányt készített a fővárosi lakótelepek megítéléséről. A kutatás a lakótelepek mellett a budapestiek egyéb lakóhely-típusokról alkotott véleményét, illetve költözési szándékait és azok okait is vizsgálta.

A budapestiek szerint szükség volt és jelenleg is szükség van lakótelepekre, hiszen azok nagyon sok ember számára biztosítanak otthont. Lebontásuk helyett inkább felújításukat szorgalmazzák, s akár kedvezményes kölcsönökkel is segítenék a lakótelepeken élőket. A fővárosiak szerint szebbé, változatosabbá kellene tenni e házakat, rendezettebbé a parkokat. A budapestiek a lakótelepi házak energiatakarékosságának előmozdítására is hangsúlyt helyeznének.
A megkérdezettek nagy része alapvetően elégedett lakóhelyével és annak környezetével, bár úgy véli, hogy érdemes lenne fejleszteni a környéket. Ezzel összhangban többségük – így a lakótelepeken élők is – ajánlaná a saját környékét, ha esetleg egy budapesti barátja szeretne odaköltözni.
Hosszabb távú, illetve konkrét költözési tervei a budapestiek tíz-tíz százalékának vannak. Ők elsősorban családi házba vágynak, míg a saját kerttel rendelkező társasházak is népszerűnek bizonyultak.

A telefonos adatfelvétel 2005. harmadik felében, 500 fős reprezentatív, 18. évüket betöltött budapestieket magába foglaló minta alapján történt.
A budapesti lakótelepek megítélése ( felmérés world 134 KB.)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás