Hirdetés

Az Energia Klub a mai napon a Legfőbb Ügyészhez fordult, bűncselekmény alapos gyanújával. A Paksi Atomerőmű 2. blokkjában fennálló súlyos üzemzavar ugyanis bizonyíthatóan a biztonsági rendszabályok szisztematikus és szándékos figyelmen kívül hagyása miatt történt, melyet egy gazdasági műszaki értekezlet jegyzőkönyve, valamint a PA Rt. és az Országos Atomenergia Hivatal vonatkozó jelentése is alátámaszt. Ezzel kapcsolatban felmerül a foglakozás körében elkövetett veszélyeztetés, illetve a közérdekű üzem működésének megzavarása, de akár a visszaélés nukleáris létesítmény üzemeltetésével bűncselekményi tényállásának megvalósítása is, de ennek pontos megítélése valamint a felelősök kilétének megállapítása az ügyészség feladata. A vétkeseknek sem a kárelhárítási folyamatban, sem az atomerőmű további üzemeltetésében nem lehet vezető és irányító szerepük, mert felelőtlen hozzáállásuk további veszélyhelyzetbe sodorhatja az országot.

Jogszerűtlennek tűnik és mindenképpen megkérdőjelezhető az az eljárás, amelyben mindössze két cég került a meghívottak listájára a kárelhárítási feladatok elvégzésére. Egyrészt köztudott, hogy a német-francia Framatome ANP igen nagy részben felelős a kialakult helyzetért (veszélyeztetés, műszaki probléma, anyagi kár), az orosz TVEL pedig régi beszállítója az atomerőműnek. Így a személyes és anyagi érdekeltség miatt nem kizárható, hogy a születendő szerződés biztonsági, avagy pénzügyi szempontból nem felel meg a legmagasabb színtű elvárásoknak. Mint azt már az Energia Klub és magyar nukleáris szakértők is egyértelművé tették, a feladathoz a meghívott cégek semmivel sem értenek jobban, mint a világ többi, e területen járatos, nukleáris cége.

A minap napvilágot látott hírek szerint a paksi vezetés nem kívánja nyilvánossá tenni a kárelhárítás költségeit. Messzemenőkig visszatetsző ez a bejelentés akkor, amikor a magyar fogyasztók 9 százalékkal magasabb villanyszámlát fizetnek majd éppen az üzemzavarból következően. Az Energia Klub ezért követeli, hogy az atomerőmű – eddigi gyakorlatától eltérően – tájékoztassa kimerítően a magyar lakosságot a pénztárcáját illetve a biztonságát érintő ügyekben.
2003. augusztus 14.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás