Hirdetés
greenfo

Lengyelország a hagyományos európai piacokat az autógáz eladására ösztönzi és azt demonstrálja, hogy a járművek, az árak és a töltőállomások tekintetében történő pozitív hatású fejlesztések a gázüzemű autók hajtóanyaga (autógáz) eladásának növekedését idézhetik elő.

Az utolsó négy évben, az autógázzal hajtott járművek száma Lengyelországban közel a háromszorosára, 450.000-ről jóval 1,2 millió fölé emelkedett. Emellett Lengyelország taxisainak kb. 80 százaléka már áttért az autógáz használatára – olvasható a Global Autogas Network: Autogas Update 2005. 16.számában. Az autógázzal hajtott autók gyorsan növekvő számát az üzemanyagnak az ára segíti elő, ami durván a benzin árának a fele. Természetesen az emelkedő autógázeladás magával hozta az új eladási helyek létesítését. 2002-ben kb. 500 új autógáz töltőállomást építettek meg és további kb. 1000 állomást 2003-ban, így a töltőállomások országos száma jóval 4 500 fölé emelkedett. Bár az állomások többsége tipikusan kisebb, – általában családi vállalkozások specializálják magukat az autógáz eladására – mégis az autógáz állomások installációja a nagyobb üzemanyag szolgáltatóknál is emelkedést mutat, így a norvég olaj óriásnál a Statoil – nál is, amely Lengyelországban 1999 végétől vált aktívvá.

Lengyelország jelenleg az a legaktívabb ország, amely az autókat gázüzemre állítja át. Ez az aktivitás Lengyelországban a garázsok százaira is kiterjed. A biztonsági szabályok végrehajtása tekintetében kifejtett kormányzati erőfeszítésekre válaszul az olyan társaságok, mint az LP Gáz-t (Liquified Petroleum Gas = Cseppfolyósított Petroleum-alapú Gáz) tároló tartályok gyártója a Stake a korszerű vezetés a technológia és a termelékenység érdekében új szabályzatokat, szabványokat hoznak létre. Ezek a legjobb minőségű termékek gyártására irányuló erőfeszítéseiket jellemzik, és a klienseiknek kiváló szolgáltatást biztosítanak. A felsorolt eredmények a szállító szektoron belül az LP Gáz jelentős emelkedésű eladásához vezettek. A Polish Liquified Petroleum Gas Association (Lengyel Cseppfolyósított Petroleumalapú Gáz Társaság = POGP) szerint az autógáz igény az LP Gáz eladásának kétszámjegyű növekedését idézte elő az utóbbi hat évben. Például 2004-ben az autógáz iránti igény 20 százalékkal emelkedett, ami az általános LP Gáz fogyasztásban 12 százalékos növekedést idézett elő és így Lengyelország teljes LP Gáz piacának több, mint 65 százalékát az autógáz fogyasztása kötötte le. Az autógáz fogyasztás most kb. 1,28 – 1,30 millió tonnával egyenlő.

Lengyelország gyorsan felzárkózó ország, és már az olyan hagyományos piacokat, mint Olaszország is megelőzi. Azonban több szakértő úgy becsüli, hogy a lengyel piac a következő években stabilizálódni fog. Az adópolitika racionalizálásának, a szigorodó biztonsági szabályoknak és az új gazdasági növekedésnek kellene biztosítania azt, hogy az autógáz révén a lengyel autósoknak a tiszta, hatékony üzemanyaggal történő közlekedése a további években is folytatódjék. A 2004 évben a lengyel autógáz piac 20 százalékkal növekedve csaknem elérte az 1,3 millió tonnás eladást, ami a teljes LP Gáz piacnak több mint a 65 százalékát jelenti.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás