Hirdetés

A hatóságok intézkedése nyomán az elmúlt napokban jelentősen csökkent a bűzhatása annak a magyar-román határ mellett fekvő battonyai hulladéklerakónak,(Karsai József, a battonyai térség szocialista párti országgyűlési képviselő földje) amelyben mintegy 11 ezer köbméternyi állati komposztot helyezett el – az eddigi vizsgálatok szerint – engedély nélkül az Atevszolg Rt.

A nagy mennyiségű, fedetlenül elhelyezett anyagból áradó szag miatt Speranta Maria Ianculescu román környezetvédelmi és vízügyi miniszter is aggodalmát fejezte ki magyar kollégájához, Persányi Miklós miniszterhez írt levelében.

A határ közvetlen közelében lévő lerakóra lakossági bejelentés alapján a román környezetvédelmi hatóság figyelt fel. Tájékoztatásuk nyomán az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség, az illetékes ÁNTSZ, valamint az állategészségügyi állomás szakemberei azonnal helyszíni szemlét tartottak és megállapították, hogy a fél hektáros területen, mintegy 11 ezer köbméternyi, állati eredetű komposztot helyeztek el. Sikerült megállapítani a felelős céget is: az Atevszolg Rt. szállította a helyszínre az anyagot. Az eddigi vizsgálatok szerint engedély nélkül lerakott komposzt erős dögszagot árasztott, ezt érezték a határ túloldalán is.

A cég elismerte, hogy Hódmezővásárhelyről szállította a lerakóba a komposztot, egyben ígértet tett annak őrzésére és lefedésére. A környezetvédelmi felügyelőség június 21-én újabb ellenőrzést végzett a telephelyen, a hulladékot addigra szalmával fedte le az Atevszolg, jelentősen csökkentve ezzel a bűzhatást.

Az anyag jogosulatlan szállítása és elhelyezése miatt a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás államigazgatási eljárást indított a céggel szemben, a bűzt illetően pedig a környezetvédelmi felügyelőség jár el. Az ügy megnyugtató lezárása érdekében az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség szakemberei személyes találkozó keretében egyeztettek az Aradi Környezetvédelmi Felügyelőség képviselőivel, akik elfogadták a kapott tájékoztatást, az eddig tett intézkedéseket. ( KVVM)

* * *

Karsai József, a battonyai térség szocialista párti országgyűlési képviselője reagált a román aggodalmakra. Elmondta, hogy mintegy 2.500 mázsa komposzt érkezett a battonyai határ mellett elterülő földjére a hódmezővásárhelyi fehérje-feldolgozó üzemből. Ezt az alapanyagot évekkel ezelőtt Hódmezővásárhelyen 133 Celsius-fokon gőzeljárással fertőtlenítették, illetve komposztálták, így az ma közönséges trágya, amely semmilyen ártalmas anyagot nem tartalmaz, ezt szakhatóságok is megállapították. Hozzátette: a határ mellett kupacokban lerakott trágyát várhatóan két héten belül, a búza learatását követően szétterítteti a földjén. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás