Hirdetés

A medvék a jelek szerint már a méznél is jobban szeretik a fűrészekhez használt bio-repceolajat, az Ausztriában jelenleg szabadon élő 25-30 medve által okozott károk között ugyanis az első helyen áll a repceolajas hordók kilyukasztása és dézsmálgatása. Az osztrák macik a Természetvédelmi Világalap (WWF) osztrák szervezetének szakértője szerint mostanra szinte kivétel nélkül felébredtek téli álmukból. Valószínű, hogy a még nem túl nagy populációban idén is van szaporulat, de bizonyíték erre még nincs, mert a kései nagy havazások miatt a medvék lakta vidékek még nehezen járhatók. A medvék Ausztriában Karintiában, Stájerországban, Tirol keleti részén és Alsó-, valamint Felső-Ausztriában élnek – derül ki a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) jelentéséből.
A stájerországi mackók a legszaporábbak: 1990 és 1999 között legalább 18 bocsot hoztak a világra. Karintiában viszont csökken az utódok száma, mert a szomszédos Szlovéniában vadásznak a medvékre. Ausztriában a szakértők szerint mintegy 100 medve számára van megfelelő természetes élettér. A mackók okozta károkat pontosan jegyzik, ám eddig nem voltak vészesek: a kárösszeg évente 100-130 ezer schilling között volt 1999-ig.

A méhkaptárokat nem látogatják túl gyakran, viszont nagyon szeretik a bio-repceolajat, ugyanakkor nem lelkesednek a biológiailag lebontható, de szintetikus hidraulika-olajért. A bio-repceolaj az erdészetben használatos gépi fűrészekhez szükséges, és a hordókat általában kint hagyják a terepen, így szinte terített asztalt kínálnak a mackóknak. A salzburgi állatkertben már azzal is kísérleteztek, hogy a repceolajhoz adalékot keverve elriasszák az éhes macikat a “fűrészétektől”, de nem találtak megoldást. Lehetne a bio-olaj helyett petróleumot használni, de ezzel kár lenne szennyezni és rongálni az erdőket. A teafa-olajnak két nagy hátránya is van: nagyon drága, és nem lehet elvárni az erdészeti munkásoktól, hogy egész nap szagolják. Így ma csak egy megoldás kínálkozik: nem hagyni a hordókat az erdőben.

A másik gond az ausztriai medvenéppel, hogy túl bátor: nemigen fél az embertől. A szakemberek külön csoportot hoztak létre a medvék elriasztására: ártalmatlan gumilőszerrel és petárdákkal zavarják el az emberekhez túl közel merészkedő mackókat, de azok többsége rettenthetetlennek bizonyult. 1995-től négy éven át három nőstényt, három bocsot és egy ismeretlen nemű fiatal állatot riogattak összesen 23 esetben. Az eredmény a három mackómama és/vagy -lány tekintetében: csupán egyetlent sikerült közülük végleg elűzni az emberek közeléből, egy rá se rántott a riogatásra, egy pedig csak rövid időre húzódott vissza. A szakemberek most azt remélik, hogy legalább a bocsoknál hatásosnak bizonyult a módszer.
Horváth Júlia MTI 2002. 04. 15.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás